Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Napoje » Napój zimowy – ogrzewający 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Napój zimowy – ogrzewający facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Napój zimowy – ogrzewający google+.png
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2018 Warszawa, I  - VI 2018 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Napój zimowy – ogrzewający

Napoje

Składniki:
- plastry pigwy (D)
- wrząca woda 1. l (O)
- k. rumianku 2. łyżki (Z)
- k. lukrecji 1. mała łyżeczka (Z)
- świeży imbir 1. łyżeczka (utartego) (M)

3. Kawa po chińsku – zimowa

Składniki:
- wrząca woda 1. l (O)
- kakao 1. łyżeczka (O)
- kawa nat. 4. do 6. łyżeczek (O)
- brązowy cukier 3. łyżeczki (Z)
- cynamon, imbir, kardemon (M)
- goździk, gałka muszkatołowa (M)

Wykonanie:
- Do garnka z  wrzącą wodą dodać kakao, kawę i  wymieszać. Gotować bez przykrycia 1 do 2 min. Dosypać do kawy cukier i  gotować dalej 1 do 2 minut. Na koniec dodać po szczypcie ostrych przypraw. Całość przykryć i  naciągnąć jeszcze 5 do 10 minut. Podawać w  chłodne dni zimowe dla poprawienia nastroju.



Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - napoje