Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY WAŻNE SZKOLENIE: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian

Istotą gotowania według Pięciu Przemian jest dodawanie kolejnych artykułów spożywczych w  tak zwanym obiegu odżywczym w  kole Pięciu Przemian.

Rozpatrzmy ten styl gotowania na przykładzie powszechnie stosowanego schematu gotowania prostej zupy jarzynowej, czy gotowanych warzyw.

Gotowanie według Pięciu Przemian najczęściej rozpoczynamy od Przemiany Ognia. Ogień zapewnia wysoki poziom energii pożywienia i  polepsza trawienie. Żołądek, który jest pierwszym narządem wewnętrznym przyjmującym pokarmy do trawienia potrzebuje ciepła. Aby woda, której naturą jest Przemiana Wody znalazła się w  Przemianie Ognia należy ją zagotować. Do wrzątku można dodać produkty spożywcze o  smaku gorzkim, które również należą do Przemiany Ognia. Na przykład kaszę gryczaną lub czerwone buraki.
Po dodaniu tych produktów czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością woda ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Ziemi.

Po Ogniu kole przemian następuje Ziemia. Dlatego do wrzątku wrzucamy produkty o  smaku słodko-mdłym. Mogą to być ziemniaki, marchewka lub lukrecja.
Czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością woda ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Metalu.

W Przemianie Metalu dodajemy artykuły spożywcze o  smaku ostrym, reprezentujące Element Metalu. W  Przemianie Metalu jest wiele podstawowych warzyw, takich jak kapusta, pietruszka, seler, czy pasternak i  większość suszonych przypraw.
Czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Wody.

W Przemianie Wody dodajemy po prostu wodę lub produkty o  energii Przemiany Wody. Są to produkty o  samku słonym, najlepiej czarnego koloru i  o kształcie nerek, na przykład (czarną) fasolę, czarny sezam oraz solimy pełnowartościową nieprzerabianą sola morską lub kamienną.
I znowu czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Drewna.

Przemiana Drewna, to produkty o  smaku kwaśnym i  taką właśnie żywność dodajemy w  tej Przemianie. Typowe produkty w  Przemianie Drzewa, to na przykład zielone, kwaskowe części roślin, cytryna bądź też kiszona kapusta.
Następnie czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i  ponownie przechodzimy do Przemiany Ognia.

W tym miejscu koło przemian się zamyka i  po Przemianie Ognia wracamy do Przemian:
- Ziemi
- Metalu
- Wody
- Drzewa
- Ognia
- Ziemi i  tak dalej…

W razie wątpliwosci proszę sprawdzić cechy różnych rodzajów żywności w  dziale:
Pełna lista produktów spożywczych, kliknij...

Gotowanie można zakończyć po zatoczeniu części koła Pieciu Przenian, całego koła lub kilku kół Pięciu Przemian, w  zależności od tego ile mamy czasu i  jak mocną energetycznie zupę chcemy ugotować.
Już po jednym kole potrawa powinna być smaczna, a  smaki produktów składowych doskonale zharmonizowane. W  większości posiłków proporcje składników powinny być tak dobierane, aby dominował smak słodki, reprezentujący centralną przeminą Ziemi. Również cykl dodawania składników najczęściej powinien kończyć się na smaku słodkim.
Takie, promujące słodkość podejście, polepszy smak posiłków i  spowoduje, zadowolenie oraz uwolni nas od uzależnienia od słodkich, zawierajacych niezdrowy cukier deserów. Nie należy zaniedbywać pozostałych czterech smaków, ale smak słodki i  odpowiadajace mu w  ramach Przeminy Ziemi narządy wewnętrzne: Śledziona Żołądek mają kluczową rolę w  procesie trawienia i  przyswajania pożywienia.
Również w  sferze psychicznej smak słodki daje poczucie satysfakcji i   polepsza nasze zdolności umysłowe, takie jak myślenie, pamięć czy inteligencja.


Pełna lista produktów spożywczych, kliknij...