Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ, 10-TĄ EDYCJĘ 2020/2021 SZKOLENIA: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy webinarowy, edycja Wiosna 2021 Warszawa, I  - VI 2021 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian?

Istotą gotowania według Pięciu Przemian jest dodawanie kolejnych artykułów spożywczych w  tak zwanym obiegu odżywczym w  kole Pięciu Przemian. Rozpatrzmy ten styl gotowania na przykładzie powszechnie stosowanego schematu gotowania prostej zupy jarzynowej, czy gotowanych warzyw.

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian Brokul.JPG

Gotowanie według Pięciu Przemian najczęściej rozpoczynamy od Przemiany Ognia. Ogień zapewnia wysoki poziom energii pożywienia i  polepsza trawienie. Żołądek, który jest pierwszym narządem wewnętrznym przyjmującym pokarmy do trawienia potrzebuje ciepła. Aby woda, której naturą jest Przemiana Wody znalazła się w  Przemianie Ognia należy ją zagotować. Do wrzątku można dodać produkty spożywcze o  smaku gorzkim, które również należą do Przemiany Ognia. Na przykład kaszę gryczaną lub czerwone buraki.
Po dodaniu tych produktów czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością woda ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Ziemi.

Po Ogniu kole przemian następuje Ziemia. Dlatego do wrzątku wrzucamy produkty o  smaku słodko-mdłym. Mogą to być ziemniaki, marchewka lub lukrecja.
Czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością woda ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Metalu.

W Przemianie Metalu dodajemy artykuły spożywcze o  smaku ostrym, reprezentujące Element Metalu. W  Przemianie Metalu jest wiele podstawowych warzyw, takich jak kapusta, pietruszka, seler, czy pasternak i  większość suszonych przypraw.
Czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Wody.

W Przemianie Wody dodajemy po prostu wodę lub produkty o  energii Przemiany Wody. Są to produkty o  smaku słonym, najlepiej czarnego koloru i  o kształcie nerek, na przykład (czarną) fasolę, czarny sezam oraz solimy pełnowartościową nieprzerabianą sola morską lub kamienną.
I znowu czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i  przechodzimy do Przemiany Drewna.

Przemiana Drewna, to produkty o  smaku kwaśnym i  taką właśnie żywność dodajemy w  tej Przemianie. Typowe produkty w  Przemianie Drzewa, to na przykład zielone, kwaskowe części roślin, cytryna bądź też kiszona kapusta.
Następnie czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i  ponownie przechodzimy do Przemiany Ognia.

W tym miejscu koło przemian się zamyka i  po Przemianie Ognia wracamy do Przemian:
- Ziemi
- Metalu
- Wody
- Drzewa
- Ognia
- Ziemi i  tak dalej…

W razie wątpliwości proszę sprawdzić cechy różnych rodzajów żywności w  dziale:
Pełna lista produktów spożywczych, kliknij...

Gotowanie można zakończyć po zatoczeniu części koła Pięciu Przemian, całego koła lub kilku kół Pięciu Przemian, w  zależności od tego ile mamy czasu i  jak mocną energetycznie zupę chcemy ugotować.

Już po jednym kole potrawa powinna być smaczna, a  smaki produktów składowych doskonale zharmonizowane. W  większości posiłków proporcje składników powinny być tak dobierane, aby dominował smak słodki, reprezentujący centralną przeminą Ziemi. Również cykl dodawania składników najczęściej powinien kończyć się na smaku słodkim.

Takie, promujące słodkość podejście, polepszy smak posiłków i  spowoduje, zadowolenie oraz uwolni nas od uzależnienia od słodkich, zawierających niezdrowy cukier deserów. Nie należy zaniedbywać pozostałych czterech smaków, ale smak słodki i  odpowiadające mu w  ramach Przemiany Ziemi narządy wewnętrzne: Śledziona Żołądek mają kluczową rolę w  procesie trawienia i  przyswajania pożywienia.

Również w  sferze psychicznej smak słodki daje poczucie satysfakcji i   polepsza nasze zdolności umysłowe, takie jak myślenie, pamięć czy inteligencja.

Marian Nosal
Warszawa 15 VI 2010 - 9 IX 2020

tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/jak_zaczac_gotowac_wedlug_pieciu_przemian/index,pl.html


Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Jak zacząć gotować według Pięciu Przemian google+.png