Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Konserwowanie produktów spożywczych według Pięciu Przemian

Sposób konserwowania żywności wpływa na jej wartość energetyczną, a  więc i  na jej związek z  poszczególnymi przemianami. Konserwowanie artykułów spożywczych powinno być taoistyczną alchemią zmieniającą ich smak i  inne własności na bardziej pożądane w  danej sytuacji.

• Przemiana Drzewa
Smakiem Przemiany Drzewa jest smak kwaśny. Dlatego, aby zasilic ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy kiszenie lub zalanie octem.

• Przemiana Ognia
Smakiem Przemiany Ognia jest smak gorzki. Dlatego, aby zasilic ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy techniki wykorzystujące ogień, a  szczególnie wędzenie.

• Przemiana Ziemi
Smakiem Przemiany Ziemi jest smak mdło-słodki. Dlatego, aby zasilic ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy substancje o  smaku słodkim, takie jak miód, skondensowane dojrzałe owoce i  oleje.

• Przemiana Metalu
Smakiem Przemiany Metalu jest smak ostry. Dlatego, aby zasilić ta przemianę do konserwacji żywności najczęściej stosujemy alkohol. Można też stosować technikę gotowania pod ciśnieniem na parze.

Uwaga: nasza cywilizacja jest cywilizacją metalu. Metale i  reprezentujące je substancje krystaliczne są powszechnie używane i  obecne w  naszym otoczeniu. Samochody, maszyny, komputery (których procesory zawieraja krystaliczny krzem), a  w kontekście gotowania i  przyrządzania posiłków również garnki, patelnie i  inne naczynia kuchenne reprezentują element metalu. Powszechnie stosowana metoda gotowania na kuchniach elektrycznych również wzmacnia w  żywności Przemianę Metalu. Również większość jarzyn i  przypraw jest w  Przemianie Metalu.
Pamiętając o  tym starajmy się osiągnąć w  naszym pożywieniu i  w naszym życiu równowagę i  harmonię Pięciu Przemian, poprzez ograniczanie wpływów Przemiany metalu i  promowanie pozostałyh czterech przemian: Przemiany Drzewa, Ognia, Ziemi i  Wody.
Szczególnie unikajmy bardzo szkodliwych metod przyrządzania posiłków, takich jak gotowanie w  kuchenkach mikrofalowych i  w naczyniach aluminiowych. Taka żywność nie ma w  sobie energii Qi jest toksyczna. Ostatnio wiele osób ma uczylenia na stal nierdzewną, co wskazuje na to, że do przyrządzania posiłków powinniśmy używać naczyń szklanych, ceramicznych lub emaliowanych.
Jeżeli jest to możliwe, to starajmy się przygotowywać potrawy na żywym ogniu i  jak najmniej stosować kuchenki zasilane energią elektryczną, a  sczególnie kuchenki indukcyjne oraz te w  których prąd elektryczny płynie po liniach spiralnych. Gotowanie na gazie pozwala użyć energii Przemiany Ognia, mimo że sam gaz również jest związany z  Przemianą Metalu.

• Przemiana Wody
Smakiem Przemiany Wody jest smak słony. Dlatego, aby zasilic ta przemianę do konserwacji żywności stosujemy techniki wykorzystujące wodę lub po prostu solenie.