Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Filozofia Pięciu Przemian w kuchni 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Filozofia Pięciu Przemian w  kuchni

Starożytni chińscy taoiści uważali, że cały Wszechświat zorganizowany jest i  zmienia się zgodnie z  rytmem zmian energii Pięciu Przemian. Prawo Pięciu Przemian obowiązuje na każdym poziomie, w  Makrokosmosie i  w Mikrokosmosie. W  praktyce oznacza to, że podobne w  swej istocie procesy zachodzą na poziomie galaktyk i  mgławic, na poziomie bakterii i  cząstek elementarnych, a  także na poziomie zjawisk bezpośrednio obserwowalnych w  ciele, w  psychice i  w bliskim otoczeniu człowieka.

Dlaczego Prawo Pięciu Przemian nie miałoby obowiązywać w  czasie gotowania i  przyrządzania posiłków, w  czasie trawienia i  przyswajania przez nasz organizm składników posiłków?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście pozytywna.

W czasie przyrządzania posiłków według Pięciu Przemian naśladujemy naturalny bieg Pięciu Przemian w  Przyrodzie i  w ten sposób podłączamy się do naturalnego wiru kosmicznych energii we Wszechświecie. Zgodność energii pożywienia, energii kosmicznych, biologicznych i  fizycznych pozwala osiagnać harmonię tych energii w  naszym organiźmie, co w  efekcie daje zdrowie i  równowagę psychofizyczną.

I odwrotnie: jeżeli przygotowujemy posiłki w  dysonansie z  prawami natury, to taka żywność będzie ciężkostrawna, mało energetyczna, a  jej składniki odżywcze będą ciężko przyswajalne.

Każde zjawisko i  każdy byt w  przyrodzie posiada pewien cykl życia składajacy sie z  narodzin i  rozwoju, apogeum rozwoju, dojrzałości, starzenia i  kurczenia się, oraz zaniku bedącego równocześnie odpoczynkiem i  zbieraniem sił do powtórzenia fazy narodzin i  pozostałych przemian.

Starożytni taoiści nazwali ten cykl cyklem Pięciu Przemian. W  tym cyklu:

• Przemiana Drzewa to narodziny i  rozwój - odpowiada wiośnie i  smakowi kwaśnemu - jak smak młodych zielonych pędów roślin
• Przemiana Ognia to apogeum rozwoju - odpowiada latu i  smakowi gorzkiemu - jak smak lekko przypalonych potraw
• Przemiana Ziemi to dojrzałość - odpowiada późnemu latu i  smakowi słodkiemu - jak smak dojrzałych płodów rolnych
• Przemiana Metalu to starzenie i  kurczenia się - odpowiada jesieni i  smakowi ostremu - jak smak wiekszości suszonych ziół
• Przemiana Wody to zanik bedący równocześnie odpoczynkiem i  zbieraniem sił do powtórzenia fazy narodzin i  pozostałych przemian - odpowiada Zimie i  smakowi słonemu - jak smak roślin wodnych i  owoców morza

Gotowanie posiłków w  kole Pięciu Przemian polega na dodawaniu we właściwych proporcjach kolejnych produktów spożywczych zgodnie z  naturalnym obiegiem energii pięciu smaków, czyli w  kolejności:

• smak kwaśny
• smak gorzki
• smak słodki
• smak ostry
• smak słony
• znowu smak kwaśny
i tak dalej…

W razie wątpliwosci proszę sprawdzić cechy różnych rodzajów żywności w  dziale:
Pełna lista produktów spożywczych, kliknij...

Jak widać wychodząc od bardzo abstrakcyjnej dla nas filozofii doszliśmy do bardzo prostych wniosków praktycznych. Dalszy ciąg nauki gotowania według Pięciu Przemian, to ciągła praktyka i  uważna obserwacja efektów naszych kulinarnych działań. Efektami spożywania potraw z  właściwie zestrojonymi smakami powinny być:

• doskonały, zrównoważony i  bogaty smak potraw
• ich łatwostrawność
• nasze zdrowie
• nasze zadowolenie z  życia

Mistrzostwo w  przyrzadzaniu potraw według Pieciu Przemian wymaga jednak dłuższej praktyki, opanowania wielu innych faktów, technik i  sztuczek kulinarnych, a  przede wszystkim doskonałego rozróżniania Pieciu Smaków i  ich dzałania na organizm człowieka.