Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian google+.png
ZIOŁOLECZNICTWO TCM: Szkoła Ziołolecznictwa Klasycznej Medycyny Chińskiej – kurs trzyletni: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian Yifan_Yang.jpg Warszawa, X 2018 - V 2021 r. prowadzi prof. dr  Yifan Yang. , więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, stacjonarny: 224785715, komórka: 697113930;

Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian

Istotą gotowania i  przyrządzania posiłków według Pięciu Przemian jest dodawanie kolejnych artykułów spożywczych w  tak zwanym obiegu odżywczym w  kole Pięciu Przemian w  kolejności przynależności tych produktów do przemian: Ziemi, Metalu, Wody, Drzewa, Ognia, znowu Ziemi itd.

Inną ważną zasadą jest równoważenie wszystkich pięciu smaków.

Należy też równoważyć posiłki pod względem ich własnosci termicznych.

Dobór smaków i  własnosci termicznych potraw powinien być zgodny z  aktualnymi warunkami klimatycznymi i  pogodowymi.

Dobór smaków i  własnosci termicznych potraw powinien odpowiadać stanowi zdrowotnemu konsumentów posiłków.

Pewnym wyzwaniem jest też gotowanie dla wielu osób, z  których każda może mieć inny stan organizmu i  w zwiazku z  tym inne preferencje kulinarne. W  tym wypadku kuchnia pięciu elementów również znakomicie się sprawdza, ponieważ oferuje potrawy zrównoważone i  zawierające rózne skladniki oraz różne energie, będące jednak w  doskonałej harmonii. Przy takiej diecie organizmy poszczególnych osób wybierają z  posiłków te składniki i  te smaki, które są im w  danej chwili potrzebne.
Jeżeli któraś z  osób w  grupie ma poważniejszą nierównowagę organizmu, z  pewnych potraw bedzie musiała zrezygnować, inne spożywać w  wiekszej ilości, a  niektóre potrawy należy dla niej przygotowywać indywidualnie. Może to dotyczyć tylko niktórych składników potraw, sposobu ich przyrządznia, rodzaju obróbki termicznej, czy też indywidulnie stosowanych przypraw.


  •  

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian google+.png