Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Wady odżywiania według Pięciu Przemian 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wady odżywiania według Pięciu Przemian google+.png
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2018 Warszawa, I  - VI 2018 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Wady odżywiania według Pięciu Przemian

Stosujemy z  żoną tę metodę od ponad dwudziestu lat do gotowania codziennych posiłków w  domu i  nie widzimy w  niej słabych punktów. Ale żeby być uczciwym muszę ostrzec, że gotowanie według Pieciu Przemian jest tak przyjemne i  pożyteczne, że może uzależnić. Osoby, które dadzą się w  nie "wkręcić" nie mogą przestać…

A teraz na poważnie: gotowanie według Pięciu Elementów uczula i  uwrażliwia na jakość energetyczną posiłków i  w ten sposób uczy nas bardziej subtelnego widzenia naszego stanu zdrowia, podobnie jak praktyka energetycznych ćwiczeń Chi Kung, Tai Chi, czy też praktyka innych alchemicznych sztuk taoistycznych.

Nie można jednak zapominać, że najważniejsze jest to, "co jest w  garnku", a  nie "w jakiej kolejności". Dlatego najpierw poznajmy zasady dietetyki Tradycyjnej Chińskiej Medycyny lub poprośmy o  radę terapeutę, dietetyka lub lekarza TCM.

Kolejność dodawania produktów spożywczych według koła przemian jest wartością dodaną, ale najpierw musi być to, do czego dodajemy, czyli zdrowe, zrównoważone produkty w  odpowiednich proporcjach. Nie wierzmy tylko w  magię gotowania według Pięciu Przemian. Każda sztuka swoje podstawy czerpie z  doskonałości materialnej i  technicznej, czyli z  rzemiosła!.

Zwracajmy uwagę na to, aby żywność, którą spożywamy nie była sztucznie chodowana, przechowywana i  przyrządzana. Używajmy produktów czystych biologicznie, odpowiadających porze roku i  klimatowi w  jakim żyjemy.

Unikajmy produktów modyfikowanych genetycznie, sztucznie konserwowanych, głęboko chłodzonych, przyrządzanych w  kuchenkach mikrofalowych, czy na przykład w  aluminiowych naczyniach.

W takim wypadku gotowanie zgodne z  kołem Pięciu Przemian niewiele pomoże, ponieważ nie będzie początkowego poziomu Qi, aby taistyczna alchemia mogła właściwie zadziałać.