Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Produkty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Produkty spożywcze - lista z  opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny

Ten dział zawiera charakterystyki około stu produktów spożywczych. Przy każdym produkcie starałem się podać smak, termikę, kierunek działania, jakość Yin/Yang, sposób działania i  meridiany w  jakie "wchodzi" energia żywności.

Czytelników proszę o  uwagi, które pomoga w  dalszym rowoju tego działu

· Arbuz
· Bakłażan
· Banany
· Bób
· Brzoskwinie
· Buraki
· Cebula
· Cynamonowa kora
· Cynamonowe pędy
· Cytryny
· Czereśnie
· Czosnek
· Daktyle
· Dynia
· Fasola biała
· Figi
· Gożdziki
· Grejfrut
· Grejfruta skórka
· Groch
· Gruszki
· Imbir
· Imbir mielony
· Jabłka
· Jaja gołębie
· Jaja kaczki
· Jaja kurze
· Jaja przepiórcze
· Jęczmień
· Kaki
· Kapusta biała
· Kapusta pekińska
· Kasztany
· Kminek
· Kolendra
· Koper
· Koper nasiona
· Koperek
· Kozieradka
· Kapusta biała
· Kapusta pekińska
· Kukurydza
· Liczi
· Liczi pestki
· Mandarynki
· Marchew
· Mleko kozie
· Mleko krowie
· Mleko owcze
· Morele
· Ogórek
· Orzech laskowy
· Orzech włoski
· Orzeszki ziemne
· Owies
· Pataty słodkie
· Pędy bambusa
· Pieprz czarny
· Pietruszka korzeń
· Pietruszka liscie
· Pistacje
· Pomarańcze
· Pomidory
· Por
· Proso
· Pszenica
· Rabarbar korzeń
· Rabarbar liście
· Róża
· Ryż
· Rzepa
· Rzeżucha
· Rzodkiew biała
· Rzodkiewka
· Sałata
· Seler
· Ser Kozi
· Ser Krowi
· Ser owczy
· Sezam
· Słonecznik
· Soja
· Szafran
· Szczypiorek
· Szparagi
· Szpinak
· Truskawki
· Winogrona
· Ziele angielskie
· Ziemniaki
· Żyto
· Pozycja testowa X

Literatura przedmiotu:
[8] - Anna Czelej, 2009, PRAKTYCZNE GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
[9] - Angela Drees, 2010, Odchudzanie według chińskiej nauki o żywieniu
[10] - Krystyna Alagor, 2000, Medycyna chińska (mechanizm otyłości)
[11] Jana Arcimovičová, 2004, Čínská medicína pod pokličkou
[12] Manuela Heider de Jahnsen, 2009, Čínská medicína prevence a léčení stravou
[13] G. Guillame, Mach-Chieu, J.M. Eysallet, 1995, Medycyna Chińska
[14] Joerg Kastner, 2009, Chinese Nutrition Therapy: Dietetics in Traditional Chinese Medicine (TCM)
[15] Bob Flaws, Honora Wolf, 1985, Prince Wen Hui's Cook: Chinese Dietary Therapy
[16] Bob Flaws, 1999, The Tao of Healthy Eating: Dietary Wisdom According to Traditional Chinese Medicine
[17] - Claude Diolosa, Marek Kalmus, 1990, Chiny, kuchnia... tajemnice medycyny
[18] - Paul Pitchford, 2008, Odżywianie dla zdrowia
[19] - Maoshing Ni, Cathy McNease, 1999, Tao Żywienia
[20] - Liu Jilin, Gordon Peck, 1995, Chinese Dietary Therapy
[21] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian
[22] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Gotowanie według Pięciu Przemian
[23] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth. 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka
[24] - Karola Schneider-Waldner, 2005, Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian
[25] - Ewa Dobek, 2010, 5 Przemian w kuchni i w życiu. Radość gotowania - kosmetyki domowej roboty
[26] - Barbara Kuligowska-Dudek, 2010, Dieta długowieczności. Gotowanie według pięciu przemian
Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Produkty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny dot.gif