Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ, 10-TĄ EDYCJĘ 2020/2021 SZKOLENIA: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy webinarowy, edycja Wiosna 2021 Warszawa, I  - VI 2021 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Sposoby przygotowania produktów spożywczych i  potraw w  dietetyce Tradycyjnej Mededycyny Chińskiej

Właściwy i  zalecany sposób przygotowania żywności (np. gotowanie, pieczenie, smażenie, blanszowanie, duszenie, kiszenie itp.) najbardziej zależy od strefy geograficznej i  klimatu panującego w  miejscu jej spożycia. Ważne jest też uwzględnienie pory roku.

Przy wyborze sposobu przygotowania potraw powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na następujące aspekty:

● minimalizujemy straty wartości biologicznych używanych produktów spożywczych

● optymalizujemy wartość energetyczną posiłków w  kategoriach Yin Yang

● optymalizujemy wartość energetyczną posiłków w  kategoriach 5 smaków i  5 Przemian

● stosujemy się do indywidualnych zaleceń dietetycznych wynikających z  diagnozy postawionej przez eksperta TCM

● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do klimatu

● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do pory roku

● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do nawyków kulturowych grupy konsumentów

● dostosowujemy sposób przygotowania żywności do indywidualnych upodobań kulinarnych konsumentów

● a  w dzisiejszych czasach dodatkowo zawsze przygotowanie posiłków zaczynamy od sprawdzenia, czy nasze produkty spożywcze są biologicznie czyste, niezmutowane nadmiernie technologiami GMO, niezatrute chemicznie i  biologicznie, nienapromieniowane różnymi skażeniami radiacyjnymi, niezmrożone nadmiernie itp.

● dochodzimy do takich czasów w  których umiejętność odtruwania skażonej systemowo żywności i  nas jako tę żywność spożywających, może stać się bardzo ważną i  podstawową w  naszej kuchni

Marian Nosal
Warszawa 24 X 2010 - 1 OX 2020

tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/sposoby_przygotowania_potraw/index,pl.html


Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw POSILEK_TADEK_BYLICA_2.jpg

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw google+.png