Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Cztery dzielone przez jeden
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Sposoby przygotowania produktów spożywczych i  potraw

Właściwy i  zalecany sposób przygotowania żywności najbardziej zależy od strefy geograficznej i  klimatu panującego w  miejscu jej spożycia. Ważne jest też uwzglednienie pory roku.

Przy wyborze sposobu przygotowania potraw powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na natępujące aspekty:

1) minimalizujemy straty wartości biologicznych używanych produktów spożywczych
2) optymalizujemy wartość energetyczną posiłków w  kategoriach Yin Yang
3) stosujemy się do indywidualnych zaleceń dietetycznych wynikających z  diagnowy postawionej przez eksperta TCM
4) dostosowujemy sposób przygotowania żywności do klimatu
5) dostosowujemy sposób przygotowania żywności do pory roku
6) dostosowujemy sposób przygotowania żywności do własnych upodobań kulinarnych


Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Sposoby przygotowania produktów spożywczych i potraw POSILEK_TADEK_BYLICA_2.jpg