Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Produkty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny » Szparagi 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY WAŻNE SZKOLENIE: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Tradycyjna chińska medycyna, dieta dla zdrowia i  leczenie żywnością

Produkty spożywcze: SZPARAGI

Jeżeli chcesz zobaczyć pełną listę produktów spożywczych, kliknij...

Nazwa:
Szparagi

Natura termiczna:
- chłodna, inne źródła mówią, że lekko ocieplająca, co może zależeć od sposobu uprawy i  przygotowania do spożycia

Smak:
- słodki
- gorzki

Przemiana:
Ogień
Ziemia

Jakość Yin Yang:
- Yin
- Yang

Kierunek działania:
- w  górę
- w  dół

Meridiany na które działa według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
Płuca
Nerki

Sposób działania według według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
- Odżywiają Yin Nerek
- Odżywiają Yin Płuc
- działają moczopędnie
- nawilżają Płuca
- łagodzą kaszel
- obniżają ciśnienie tętnicze
- zwalczają pasożyty

Wskazania:
- Gorąco Płuc
- pasożyty
- choroby i  zakażenia skóry


Przeciwwskazania:
- lekko toksyczne (według niektórych źródeł )

Sposób użycia:
- dla lepszego działania stosujemy w  wywarze, chociaż gotowane na parze są bardzo smaczne.
- zewnętrznie stosujemy wodę z  wywaru lub rozdrobnione łodygi

Uwagi::
- powoduje charakterystyczną zmianę zapachu moczu

Literatura przedmiotu:
[8] - Anna Czelej, 2009, PRAKTYCZNE GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN
[9] - Angela Drees, 2010, Odchudzanie według chińskiej nauki o żywieniu
[10] - Krystyna Alagor, 2000, Medycyna chińska (mechanizm otyłości)
[11] Jana Arcimovičová, 2004, Čínská medicína pod pokličkou
[12] Manuela Heider de Jahnsen, 2009, Čínská medicína prevence a léčení stravou
[13] G. Guillame, Mach-Chieu, J.M. Eysallet, 1995, Medycyna Chińska
[14] Joerg Kastner, 2009, Chinese Nutrition Therapy: Dietetics in Traditional Chinese Medicine (TCM)
[15] Bob Flaws, Honora Wolf, 1985, Prince Wen Hui's Cook: Chinese Dietary Therapy
[16] Bob Flaws, 1999, The Tao of Healthy Eating: Dietary Wisdom According to Traditional Chinese Medicine
[17] - Claude Diolosa, Marek Kalmus, 1990, Chiny, kuchnia... tajemnice medycyny
[18] - Paul Pitchford, 2008, Odżywianie dla zdrowia
[19] - Maoshing Ni, Cathy McNease, 1999, Tao Żywienia
[20] - Liu Jilin, Gordon Peck, 1995, Chinese Dietary Therapy
[21] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian
[22] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth, 2005, Gotowanie według Pięciu Przemian
[23] - Barbara Temelie, Beatrice Trebuth. 2005, Odżywianie według Pięciu Przemian dla matki i dziecka
[24] - Karola Schneider-Waldner, 2005, Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian
Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Szparagi dot.gif



pełna lista produktów spożywczych, kliknij...



Tradycyjna medycyna chińska, zdrowa dieta i  leczenie żywnością
Zdrowa żywność
Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Szparagi dot.gif