Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - leczenie żywnością 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - leczenie żywnością

W tym dziale zajmiemy się żywieniem osób ze stwierdzonym naruszeniem stanu równowagi Qi w  organiźmie lub chorobami. Tradycyjna chińska medycyna leczy produktami spożywczymi na podobnej zasadzie, jak ziołami i  innymi substancjami leczniczymi.

Zaletą leczenia dietetyką tradycyjnej medycyny chińskiej jest to, że jest ono bardziej naturalne i  mniej obciąża organizm. Skutki leczenia żywnością są też bardziej trwałe.
Pozorną wadą leczenia dietetyką tradycyjnej medycyny chińskiej jest zazwyczaj dłuższy okres leczenia, ponieważ produkty spożywcze działają mniej specyficznie. Jednak ich działanie jest bardziej długotrwałe, stabilne, zgodne z  naturą i  mniej kosztowne.
Niektóre zachwiania równowagi organizmu i  choroby trudno jest leczyć odżywianiem z  powodu braku odpowiednio działajacych produktów spożywczych. Dlatego nie czekajmy na chorobę, tylko odżywiajmy się zdrowo, zanim ona nadejdzie. Leczenie żywieniem jest tańsze i  przyjemniejsze.