Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala google+.png
ZIOŁOLECZNICTWO TCM: Szkoła Ziołolecznictwa Klasycznej Medycyny Chińskiej – kurs trzyletni: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala Yifan_Yang.jpg Warszawa, X 2018 - V 2021 r. prowadzi prof. dr  Yifan Yang. , więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, stacjonarny: 224785715, komórka: 697113930;

Trawienie i  przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala

W filmie tym opiszę w  zarysie anatomię i  fizjologię przewodu pokarmowego, przemianę spożywanej żywności w  Energię Qi i  inne potrzebne do życia Substancje Podstawowe. Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny widzi wszystkie narządy związane z  przyjmowaniem, przetwarzaniem i  wydalaniem pokarmów i  napojów, jako tak zwany Potrójny Ogrzewacz - San Jao. Potrójny Ogrzewacz składa się z  Górnego, Środkowego i  Dolnego Ogrzewacza. Skonsumowana żywność na początku trafia do Środkowego Ogrzewacza. Następnie gruntownie przetworzona pojawia sie w  Górnym Ogrzewaczu, który kontynuuje ten proces i  zaopatruje cały organizm w  Qi, będące wynikiem pracy wszystkich trzech ogrzewaczy. Dolny Ogrzewacz jest odpowiedzialny za wydalanie niewykorzystanych resztek pokarmowych. Przed wydaleniem tych resztek Dolny Ogrzewacz odzyskuje z  otrzymanej ze Środkowego Ogrzewacza miazgi pokarmowej użyteczne substancje i  energie.


https://youtu.be/6gOUJ4_fvKw

Śledziona z  kolei "boi sie" wilgotności. Jej nadmiar może przytłumić Ogień Śledziony podgrzewajacy Żołądek powodujący macerację zupy i  destylację jej czystych i  mętnych frakcji.
Podsumowując:
Żołądek musi być ciepły i  nawilżony.
Śledziona nie lubi wilgotności.

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala google+.png