Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Produkty spożywcze - lista z opisem poszczególnych produktów według dietetyki tradycyjnej chińskiej medycyny » Bakłażan 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Nazwa:

Bakłażan

Natura termiczna:
chłodna

Smak:
słodki

Przemiana:
Ziemia

Jakość Yin Yang:
- Yin
- Yang

Kierunek działania:
w górę

Meridiany na które działa według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
1) Wątroba
2) Jelito Grube
3) Żołądek
4) Śledziona

Sposób działania według według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny:
1) wzmacnia Qi
2) wzmacnia Krew
3) usuwa Gorąco
4) uspokaja Yang
5) usuwa Stagnację Krwi
6) uśmierza ból
7) rozprasza obrzęki

Wskazania:

Przeciwwskazania:

Sposób użycia:

Uwagi:

Literatura przedmiotu:
[11] Jana Arcimovičová, 2004, Čínská medicína pod pokličkou
[12] Manuela Heider de Jahnsen, 2009, Čínská medicína prevence a léčení stravou
[13] G. Guillame, Mach-Chieu, J.M. Eysallet, 1995, Medycyna Chiska
[14] Joerg Kastner, 2009, Chinese Nutrition Therapy: Dietetics in Traditional Chinese Medicine (TCM)
[15] Bob Flaws, Honora Wolf, 1985, Prince Wen Hui's Cook: Chinese Dietary Therapy
[16] Bob Flaws, 1999, The Tao of Healthy Eating: Dietary Wisdom According to Traditional Chinese Medicine

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Bakłażan dot.gif