Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami roku » Jesień 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:

Odżywianie zgodnie z  porami roku - jesień

Każda z  pór roku niesie z  sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w  miarę pojawiania sie kolejnych pór roku. Życie w  zgodzie ze zmianami w  przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.

jesień Na jesieni mogą nasilić się problemy zdrowotne związane z  Płucami. Pogorszenie może nastąpić u  osób z  problemami oddechowymi lub astmą.

Jesienna pogoda powoduje wysuszenie gardła, warg, jamy nosowej oraz całej skóry, co ma zwiazek z  tendencją do suchości Płuc.

W zwiazanym z  Płucami Jelicie Grubym powstaje też Suchość, która moze dać w  efekcie zaparcia.

W związku z  tym Jesienią należy odżywiać płyny płuc.

Takie odżywianie wzmocni Qi organizmu i  ochroni nas przed atakami wiatru i  zimna.

Zalecane na jesieni są produkty wspomagające produkcję fizjologicznych płynów wewnętrznych, takie jak: białe grzyby, orzechy i  nasiona, gruszka, korzeń lotosu, mleko sojowe, dynia i  miód.

Produkty spożywcze o  smaku ostrym, takie jak pieprz, imbir, por, czy cebula wzmagają pocenie się i  utratę niezwykle cennych, szczególnie na jesieni, płynów.

W pewnych sytuacjach, na przykład w  pierwszej fazie przeziębienia, używamy ich, ale tylko przez bardzo krótki okres czasu.

jesień Odwrotne, ściągajace działanie, mają produkty o  dominującym smaku kwaśnym, które zapobiegają utracie płynów ciała.

Przykładowe produkty o  smaku kwaśnym, to jabłko, cytryna, ananas i  grejpfrut.

Dlatego należy konsumować wiecej produktów spożywczych o  smaku kwaśnym i  zmniejszyć ilość ostrych przypraw.

jesienny pajączek Nie sugeruję jedzenia samych kwaśnych owoców, chodzi tylko o  lekkie zwiększenie ilości smaku kwaśnego w  pożywieniu.

Zgodnie z  tradycją Chińczycy uważają, że produktami charakterystycznymi dla jesieni są gruszka, białe grzyby i  ananas.

Dodatkowo zalecane jest spożywanie wilgotnych z  natury, ale nie produkujacych śluzu kasz, na przykład owsianki, na śniadanie oraz zup zawierających składniki zwiększajace ilość płynów wewnętrznych na obiad.