Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami roku » Lato 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
70 minus trzydzieści dziewięć
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Odżywianie zgodnie z  porami roku - lato

Każda z  pór roku niesie z  sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w  miarę pojawiania sie kolejnych pór roku. Życie w  zgodzie ze zmianami w  przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.

Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Lato Fuji2008_0710(015)b.jpg W lecie należy unikać potraw gorących.

Unikamy tłustego pożywienia i  mięsa.

W tym okresie pojawiają się świeże owoce, dostępne są też liczne warzywa.

Możemy używać tych produktów, również surowych, bez obróbki cieplnej.

Musimy jednak unikać nagłych zmian w  diecie.

Przechodzimy do diety letniej stopniowo i  pamiętamy, że powinna być ona zrównoważona.

Picie dużych ilości zimnych napojów i  jedzenie lodów, które są miesznką lodu, mleka, cukru, a  ostatnio również toksycznych i  wyziębiających zwiazków chemicznych nie jest właściwą odpowiedzią na nadejście lata.

Dla ochłodzenia gorąca lata powinniśmy raczej używać letniej zielonej lub jaśminowej herbaty.