Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami roku » Jesień » Produkty zalecane na jesieni w przypadku suchości w przyrodzie 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy na szkolenie: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Produkty zalecane na jesieni w przypadku suchości w przyrodzie Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Produkty spożywcze zalecane na jesieni w  przypadku suchości w  przyrodzie

Jeżeli jesień jest sucha z  powodu klimatu panującego w  danym miejscu, bądź też z  powodu małej wilgotności zewnętrznej w  danym roku dietetyka medycyny chińskiej zaleca spożywanie produktów nawilżających.

Jesienna Suchość w Przyrodzie Fot. Marian Nosal
Jesienna Suchość w Przyrodzie
Fot. Marian Nosal

W tym kontekście zaleca się:

- gruszki krajowej produkcji, najlepiej z  własnego ogrodu, bez chemii

- nieprzetworzone orzeszki arachidowe

- tofu z  niezmodyfikowanej genetycznie soi

Gruszki w  razie zimna gotujemy, a  w razie suchości i  braku płynów najlepiej nawilżają suszone i  potem gotowane gruszki.

Czyli kompot z  suszonych gruszek.

Na zdjęciach pokazuję Suchość w  Przyrodzie oraz polskie gruszki surowe i  suszone.

Czy widzicie tę słodycz i  wilgotność skondensowane w  procesie suszenia przy pomocy Ognia Gorąca?

Polskie gruszki suszone.  Czy widzicie tę słodycz i wilgotność skondensowane przy pomocy Ognia i Gorąca?  Fot. Marian Nosal
Polskie gruszki suszone.
Czy widzicie tę słodycz i wilgotność skondensowane przy pomocy Ognia i Gorąca?
Fot. Marian Nosal

Badania wykazały, że to właśnie suszone gruszki najlepiej nawilżają.

Warto zapamiętać, bo środek ten jest prosty i  powszechnie w  Polsce dostępny.

Samemu można ususzyć i  wtedy mamy pewność ich BIO czystości i  BIO siły.

Oczywiście można w  kompotach gruszki łączyć z  innymi owocami w  zależności od indywidualnej diagnozy i  stanu zdrowia.

Wtedy powstaje coś, co w  handlu nazywa się Mieszanką Świąteczną, czyli pomieszane suszone owoce z  przewagą gruszek suszonych.

Kiedyś suszarnie i  wędzarnie były powszechnym i  stałym punktem naszego krajobrazu.

Suszarnie jako takie małe domki i  jako różne ręczne i  poręczne urządzenia do suszenia owoców.

Teraz biurokraci z  UE twierdzą, że wędzenie to rak :-)

Nasi przodkowie suszyli oraz wędzili i  jakoś byli zdrowi, problemem jest natomiast wędzenie chemiczne, o  czym mało się mówi.

Każda suszarka elektryczna zostawia w  obiektach suszonych również ślady swojego pola elektromagnetycznego.

Jest trochę inaczej, dlatego zwracajmy uwagę na skład biochemiczny i  technologię suszenia tego, co kupujemy.

Najlepiej jest zrobić to samemu lub kupić od zaprzyjaźnionego, sprawdzonego rolnika.

Nasz surowiec - polskie gruszki w miseczce Fot. Marian Nosal
Nasz surowiec - polskie gruszki w miseczce
Fot. Marian Nosal

W pracy "Gwara Świętokrzyska – Ponidzie" [1] pan Mieczysław Sobielga pisze:

"… Lasa – rodzaj prostokątnej skrzyni o  płytkich bokach i  dnie wykonanym najczęściej z  leszczynowych prętów przybitych w  odstępach nieco mniejszych od średnicy śliwki węgierki po ususzeniu. Lasa wraz z  prowizorycznym paleniskiem ziemnym służyła do suszenia śliwek. Dym z  paleniska przechodzący przez rozsypane na lasie śliwki powodował ich suszenie. W  tym procesie ważne było utrzymywanie optymalnej temperatury paleniska i  selektywne wybieranie ususzonych śliwek. Sezon suszenia to aromatyczne zapachy dochodzące z  suszarni, oraz częste bóle brzucha spożywających niedosuszone śliwki tzw. parząki. …"

Cudze chwalicie, swego nie znacie…

A to jest tylko mały fragment polskiej wiedzy ludowej o  tym jak konserwować na jesień i  zimę wartości nawilżające i  inne, zawarte w  naszych polskich owocach.

Marian Nosal
Warszawa, 13 XI 2013 - 6 XII 2019

Literatura:
1) Mieczysław Sobielga
Gwara Świętokrzyska – Ponidzie
gwaraponidzie.wordpress.com/2013/03/02/gwara-swietokrzyska-ponidzie/

Żródło tego mojego tekstu:
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/odzywianie_zgodnie_z_porami_roku/jesien/suchosc/index,pl.html

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Produkty zalecane na jesieni w przypadku suchości w przyrodzie youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Produkty zalecane na jesieni w przypadku suchości w przyrodzie facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Produkty zalecane na jesieni w przypadku suchości w przyrodzie google+.png