Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami roku » Późne lato 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY WAŻNE SZKOLENIE: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Odżywianie zgodnie z  porami roku - późne lato

Każda z  pór roku niesie z  sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w  miarę pojawiania sie kolejnych pór roku. Życie w  zgodzie ze zmianami w  przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.

Po lecie według chińskiej medycyny przychodzi tak zwane późne lub babie lato. Tej porze roku odpowiada przemiana Ziemi, a  z narządów Śledziona. Śledziona "boi się" wilgotności, dlatego w  okresie babiego lata unikamy produktów mlecznych, smażonych, serów, tłuszczów i  owoców cytrusowych. Ograniczamy też konsumpcję surowych owoców i  warzyw. Żywność poddajemy którkiej obróbce cieplnej. Staramy się wykorystać owoce i  warzywa sezonowe. Późne lato, to okres dojrzewania jabłek, śliwek i  gruszek.