Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami roku » Wiosna 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Dwadzieścia dwa dodać trzydzieści osiem
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Odżywianie zgodnie z  porami roku - wiosna

Każda z  pór roku niesie z  sobą inną pogodę, inną długość dnia, czyli inną Energię Qi. Te zmiany środowiska wpływają na ludzi, dlatego nasza dieta powinna zmieniać się w  miarę pojawiania sie kolejnych pór roku. Życie w  zgodzie ze zmianami w  przyrodzie jest warunkiem koniecznym osiągnięcia pełnego zdrowia.

Na wiosnę mogą nasilić się problemy zdrowotne związane z  Wątrobą Pęcherzykiem Żółciowym. Osłabienie Yin Wątroby może wywołać nadciśnienie. Mogą się też pojawić bóle głowy, nadpobudliwość, bezsenność, a  nawet depresje.

Wiosną powinniśmy wzbogacić naszą dietę o  produkty wzmacniające Yin Nerek Wątroby. Należy spożywać żywność sezonową, taką jak młode warzywa i  zioła. Dieta powinna być zrównoważona. Wszelkie skrajności w  diecie nie są wskazane.

Powinniśmy unikać produktów powodujących powstanie Wiatru, który odpowiada wiośnie i  Wątrobie. Należy więc unikać produktów kwaszonych i  fermentowanych.