Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny - odżywianie zgodnie z porami roku » Jesień » Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu się artykułu o żywieniu na jesieni 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu się artykułu o żywieniu na jesieni Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu się artykułu o  żywieniu na jesieni

Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu sie tego artykułu na Facebooku.

Pytanie 1) W  artykule jest mowa o  kaszach produkujących śluz, które to kasze ? pozdrawiam

Odp. Zboża są mocno odżywcze (dostarczają dużo Qi) i  jako takie mogą być nie do końca strawione przez system Śledziony.

Wszystko zależy od jakości zboża i  stanu układu trawiennego, czyli Śledziony.

Każdy kij ma dwa końce (czasami po chińsku nazywane Yin Yang).

W wypadku produktów zbożowych ten "dobry koniec", to odżywczość i  dostarczenie organizmowi fizjologicznej wilgoci, czyli tak zwanych "cennych płynów", ten zły, to patologiczna Wilgoć i  patologiczny Śluz.

Chodzi o  to, aby LEKKO nawilżyć organizm, ale bez powodowania akumulacji patologicznej Wilgoci i  Śluzu.

Istotny jest sposób przyrządzenia produktów zbożowych oraz dostosowanie ilości spożywanych kasz do siły Śledziony.

Kluczową rolę w  trawieniu odgrywa pogodny nastrój, brak stresów i  dokładne przeżucie pokarmów zbożowych.

Każdy produkt zbożowy daje trochę wilgoci i  śluzu. Dlatego używamy odpowiednich technologii, aby uniknąć tego efektu.

Jeżeli codziennie jemy na przykład kaszę jaglaną, to ją podprażamy (lekko wysuszamy na patelni, aż pojawi się charakterystyczny zapach prosa w  powietrzu, bez przypalania) przed gotowaniem.

Ale prawo YIn i  Yang mówi, że jeżeli za bardzo podprażymy kasze, to nastąpi wysuszenie organizmu. Jest ono widoczne najczęściej na skórze i  w stanie jelit.

Można też dodawać zioła i  przyprawy powodujące lepsze trawienie. Ale niezbyt ostre (była o  tym mowa wyżej).

Dietetyka medycyny chińskiej, to przygoda i  ciągłe balansowanie miedzy Yin i  Yang.

Staramy sie gotować w  sposób zrównoważony i  cały czas obserwujemy efekty naszej diety w  ograniźmie naszym i  domowników.

Może to być bardziej wciagajace niż gry komputerowe :-)