 | AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA |  |
SZKOLENIE Z
CYKLU: "U Źródeł Tradycyjnej Chińskiej Medycyny":

15 II - 17 2019 r. Równowaga Środka: Fizjologia i
patologia Śledziony 脾 (i Żołądka) porzez zrozumienie Qi Ziemi i
dynamiki meridianu Taiyin nogi 足太陰, prowadzi Elisabeth Rochat de la Vallee.
, więcej…
Prosimy o
zgłaszanie chęci uczestniczenia w
tym szkoleniu.
Informacje i
zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu się artykułu o żywieniu na jesieni
Odpowiedzi na pytania czytelników po ukazaniu sie tego artykułu na Facebooku.
Pytanie 1) W
artykule jest mowa o
kaszach produkujących śluz, które to kasze ? pozdrawiam
Odp. Zboża są mocno odżywcze (dostarczają dużo
Qi) i
jako takie mogą być nie do końca strawione przez system
Śledziony.
Wszystko zależy od jakości zboża i
stanu układu trawiennego, czyli Śledziony.
Każdy kij ma dwa końce (czasami po chińsku nazywane
Yin i
Yang).
W wypadku produktów zbożowych ten "dobry koniec", to odżywczość i
dostarczenie organizmowi fizjologicznej wilgoci, czyli tak zwanych "cennych płynów", ten zły, to patologiczna Wilgoć i
patologiczny Śluz.
Chodzi o
to, aby LEKKO nawilżyć organizm, ale bez powodowania akumulacji patologicznej Wilgoci i
Śluzu.
Istotny jest sposób przyrządzenia produktów zbożowych oraz dostosowanie ilości spożywanych kasz do siły Śledziony.
Kluczową rolę w
trawieniu odgrywa pogodny nastrój, brak stresów i
dokładne przeżucie pokarmów zbożowych.
Każdy produkt zbożowy daje trochę wilgoci i
śluzu. Dlatego używamy odpowiednich technologii, aby uniknąć tego efektu.
Jeżeli codziennie jemy na przykład kaszę jaglaną, to ją podprażamy (lekko wysuszamy na patelni, aż pojawi się charakterystyczny zapach prosa w
powietrzu, bez przypalania) przed gotowaniem.
Ale prawo YIn i
Yang mówi, że jeżeli za bardzo podprażymy kasze, to nastąpi wysuszenie organizmu. Jest ono widoczne najczęściej na skórze i
w stanie jelit.
Można też dodawać zioła i
przyprawy powodujące lepsze trawienie. Ale niezbyt ostre (była o
tym mowa wyżej).
Dietetyka medycyny chińskiej, to przygoda i
ciągłe balansowanie miedzy Yin i
Yang.
Staramy sie gotować w
sposób zrównoważony i
cały czas obserwujemy efekty naszej diety w
ograniźmie naszym i
domowników.
Może to być bardziej wciagajace niż gry komputerowe :-)
Zapraszamy też na Youtube:
, FB
oraz na Google+ 