Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Mariana Nosala » Dania podstawowe » Żeby nie zepsuł sie por 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Żeby nie zepsuł się por, czyli jak zużyć nadmiar jarzyn który mamy

Kategoria: Dania podstawowe

O - wrząca woda około 1 cm od dna
O - czerwone buraczki dwa małe pokrojone wzdłuż w  pionie na cienkie pasemka
Z - ziemniaki dwa małe pokrojone na sześcianiki
M - por jeden duży dojrzały, ale nie zepsuty, pokrojony wzdłuż na cztery ćwiartki i  potem na plasterki
M - kapusta włoska, połówka główki pocięta na ścinki ze wszystkich stron na zmianę
M - kolendra mielona dobrej jakości, dwie małe drewniane łyżeczki
M - majeranek suszony, trzy małe drewniane łyżeczki
W - sól morska mała łyżeczka drewniana
D - sok z  cytryny całej wycisnąć, mogą wpaść gorzkie pestki, będzie zarodek Ognia
O - kurkuma odrobina, tyle żeby był ładny kolor, trochę żółto-pomarańczowy i  Ognisty, ale nie za bardzo
Z - olej lniany, od Łukasza 2 łyżki (konopny jest lepszy, ale nie było), po zdjęciu z  ognia
M - majeranek suszony dwie szczypty
W - szczypta soli
D - ocet jabłkowy też od Łukasza 2 łyżki (jest pierwszy dzień Wiosny i  energia Drzewa nie zaszkodzi, a  sprawdzimy jak się ma nasza Wątroba)

Sposób wykonania:
Jeżeli nie chcesz by zepsuł się dojrzewający od tygodnia na zaciemnionym tarasie por, to:
w dużym płaskim garnku nalewasz około 1 cm (od dna) wody i  doprowadzasz do wrzenia (O). Dodajemy pozostałe składniki i  mieszamy drewniana łyżką… Przed dodaniem oleju lnianego ewoluującą w  kole pieciu przemian całość zdejmujemy z  ognia, żeby ten cenny produkt się nie zdegenerował i  dalej tylko wykorzystujemy ciepło, które zostało.

Tak zrobiłem 21 III 2011, 14:00 i  smakowało.

Aha, gdyby ten por się jednak popsuł na tarasie, to nic nie szkodzi, bo bez Niego potrawa jest równie dobra, nawet cebuli nie trzeba. Sprawdziłem to 25 III 2011, 13:17

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody