Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Mariana Nosala » Dania podstawowe » Czerwona soczewica z warzywami i grzybami 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Czerwona soczewica z warzywami i grzybami facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Czerwona soczewica z warzywami i grzybami google+.png

Czerwona soczewica z  warzywami i  grzybami

Kategoria: Dania podstawowe

O: wrząca na Ogniu średniej wielkości garnku woda 5 cm od dna
O: buraczki dwa malutkie pokrojone w  pasemka pionowe, jak płomienie Ognia
Z: ziemniaki dwa małe pokrojonr w  sześcianiki
M: bazylia suszona łyżka drewniana duża
W: sól morska łyżeczka mała
W: suszone grzyby na ile nas jest stać i  żeby nie trujace, gotować co najmniej pół godziny i  
W: czerwona soczewica około pół szklanki, gdy grzyby już się dobrze wygotują, gotować aż zmięknie i  wchłonie wodę (10-20 minut, można dłużej)
D: sok z  cytryny całej wycisnąć i  mogą wpaść ziarenka gorzkiego Ognia
O: kurkuma w  sam raz, na przykład pół łyżeczki do kawy, całość zdjąc z  ognia
Z: olej lniany lub konopny od Łukasza (na zimno tłoczony i  właściwie przechowywany, koniecznie z  tym cudownym zapachem i  smakiem), dwie łyżki na wyczucie, żeby nadmierny Ogień nie zniszczył delikatnych frakcji
M: szczypta kolendry duża w  porywach bardzo duża
D: ocet jabłkowy od Łukasza dwie łyżki drewniane (jest pierwszy dzień Wiosny i  energia Drzewa nie zaszkodzi, a  sprawdzimy jak się ma nasza Wątroba)

Sposób wykonania:
w średnim garnku nalewasz około 5 cm (od dna) wody i  doprowadzasz do wrzenia (O). Dodajesz pozostałe składniki i  mieszasz drewnianą łyżką… Przed dodaniem oleju lnianego ewoluującą w  kole pięciu przemian całość zdejmujesz z  ognia, żeby ten cenny produkt się nie zdegenerował i  dalej tylko wykorzystujesz ciepło, które zostało.
Tak zrobiłem 21 III 2011, 14:15 i  smakowało bardzo
P.S. Jeżeli zdarzyło by się, że nie cała woda się wygotuje, to żaden problem, bo będzie zupa. Ważna jest jakość składników i  ich harmonia zasilana energią Ognia i  naszego zaangażowania (nie ogladamy TV w  czasie gotowania)

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody