Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Mariana Nosala » Dania podstawowe » Potrawka z kurek 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Potrawka z kurek Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova. MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A  ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Tai Chi, Forma DzieciDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

Potrawka z  kurek

Kategoria: Dania podstawowe

Dla wegetarian, ale nie wegan, bo jest jajko

O: woda wrząca na Ogniu szerokim rondlu 1 cm od dna
O/Z: kurki 30 dekagramów umyte i  jeżeli duże, to pokrojone
Z: ziemniaki cztery pokrojonr w  sześcianiki
M: 2 cebulki pokrojone w  półksieżyce
W: sól naturalna, bez sztucznie dodanego jodu, duża szczypta
D: dwa pokrojone pomidory
D: mogą być też dwa pokrojone ogórki młode
D: koperek
O: szczypta kurkumy, niedużo, bo kurki i  tak sa zółte
Z: olej lniany lub konopny
Z: dwa jajka kurze od kur zielononóżek
W: czarny sezam lekko podprażony na patelni, aż pojawi sie piękny zapach
D: koperek
D: ocet jabłkowy

Sposób wykonania i  spożycia:
Gotuję w  kole pieciu przemian w  kolejności, jak powyżej, a  po dodaniu kurkumy wlewam wrzące do miski w  której są rozbite i  rozbełtane dwa jajka. Mieszam. Potem dodaję dwie łyżki oleju, sezam i  ocet jabłkowy do smaku. Jeżeli wlewamy rzeczywiście wrzące, to jajka nie bedą surowe.
Potrawka, to mieso duszone w  małej ilości wody i  zabielone śmietaną. W  tym przypadku kurki zastępują mięso, a  jajka zastępują ciężkostrawną i  zaśluzowującą cały organizm śmietanę. Kolor jest podobny, bo jajka zabielają całość.
Aby dobrze smakowało, również oczom, potrzebnych jest pięć kolorów:

Żółty - kurki, żółtko jajka, kurkuma
Biały - białko jajka i  cebulka
Czarny - czarny sezam
Zielony - koperek i  ogórek
Czerwony - pomidory


Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Potrawka z kurek youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Potrawka z kurek facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Potrawka z kurek google+.png