Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Mariana Nosala » Dania podstawowe » Bigos świąteczny, łagodny 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Bigos świąteczny, łagodny facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Bigos świąteczny, łagodny google+.png

Bigos świąteczny, łagodny w  smaku, ale też łagodny bo bez mięsa, chociaż z  odpowiednią ilością białka

Kategoria: Dania podstawowe

O: woda wrząca na Ogniu dużym, co najmniej pieciolitrowym garnku, 5 cm od dna
O: orzechy włoskie świeżo ołupane, trzy garście
O: dziesieć ziaren jałowca lub więcej
Z: trzy ziemniaki pokrojone w  sześcianiki
Z: dwie marchewki pokrojone w  plasterki
M: drobno pokrojona, średniej wielkości główka kapusty włoskiej
M: garść migdałów lub dwie
W: sól morska lub himalajska pół łyżeczki małej
W: suszone grzyby borowiki na ile nas jest stać
D: jeden kilogram pokrojonej kapusty kiszonej - z  sokiem lub bez, jak kto woli
O: dwie szczypty kurkumy
Z: dwie garście nasion dyni ekologicznych
Z: sześć śliwek suszonych słodkich
M: kminku dwie łyżeczki płaskie
M: łyżeczka majeranku
W: sól morska lub himalajska pół łyżeczki małej
D: sześć śliwek suszonych kwaskowych

Sposób wykonania:
w dużym (ponad 5 litrów) garnku nalewmy około 5 cm (od dna) wody i  doprowadzamy do wrzenia (O). Dodajemy pozostałe składniki i  mieszamy drewnianą łyżką.
Gotujemy długo na minimalnym ogniu.
Wody ma być tyle, żeby można było gotować przez 4 dni po co najmniej jednej godzinie (lepiej dwie godziny), a  na noc bigos wystawiamy na zewnątrz do śniegu lub do zamrażalnika, lepiej do śniegu i  mrozu.

Tak zrobiłem 26 XII 2012, 11:00 i  o 13:00 było dobre, ale o  15:00 jeszcze lepsze

Ważna jest jakość składników i  ich harmonia zasilana energią Ognia naszego zaangażowania (nie ogladamy TV w  czasie gotowania)

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody