Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Mariana Nosala » Dania podstawowe » Błogosławieństwo Śledziony 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Błogosławieństwo Śledziony Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych zaburzeń umysłowych w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 10 - 11 VI 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY WAŻNE SZKOLENIE: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Błogosławieństwo Śledziony, czyli dynia Hokkaido z  chińskimi daktylami

O - wrząca woda oligoceńska albo inna około 2 cm na dnie średniej wielkości garnka
O - szczypta kurkumy dobrej z  Indii
Z - dynia Hokkaido koniecznie w  kostkę pokrojona
M - mała drewniana łyżeczka kolendry suszonej i  mielonej z  Indii dobrej
W - sól morska mała drewniana łyżeczka
D - sok z  cytryny wycisnąć parę kropel, jak wpadną pestki, to dobrze
O - nic albo szczypta kurkumy, ale lepiej nic
Z - jujuba czyli suszone chńskie daktyle kilka kawałków
Z - rodzynki ekologiczne na Słońcu :-) suszone mała garstka gotować aż potrawa zmieni zmak na cudownie słodki ale z  lekkoostrym posmakim Metalu kolendry i  innymi smakami-posmakami

Sposób wykonania:
produkty dodajemy w  kolejności obiegu odżywczego Pięciu Elementów i  przemieniamy alchemicznie mieszjąć drewnianą łyżką. Dynię wystarczy gotować pół godziny. Jezeli chcemy krem, to dłuzej aż do skutku. Jeżeli zupę, to dajemy wiecej wody i  gotujemy pół godziny.

Tak zrobiłem 26 III 2010, 7:38

UWAGA: jeżeli nie mamy jujuby, czyli daktyli chińskich, to dajemy wiecej rodzynek lub daktyl suszony wielbłądzi zwykły (też super ale to już nie to…)

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody