Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
6 razy pięć
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Pięć smaków w  dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny

Zastosowanie pięciu smaków w  ziołolecznictwie i  w leczeniu żywieniem

a) Smak słodki

- jest typu Yang
- wywołuje w  organiźmie ruch w  górę i  na zewnątrz
- harmonizuje, odpręża i  uwalnia we wszystkich kierunkach

Leczeniczo stosowany do:

- wzmacniania przy wyczerpaniu Qi
- przy skłonności do powstawania pustego goraca spowodowanego brakiem Xue Jin Ye

b) Smak ostry

- jest typu Yang
- wywołuje w  organiźmie ruch na zewnątrz
- działa rozpraszajaco
- mocno porusza Qi w  górę i  na zewnątrz ciała
- gorące i  ostre produkty działają mocno napotnie

W leczeniu stosowany do:
- usuwania zastojów w  przewodzie pokarmowym
- napotnie w  celu usunięcia z  zewnętrznych wartstw ciała patogennego wiatru z  zimnem lub goracem

c) Smak słony

- jest typu Yin
- wywołuje w  organiźmie ruch do wewnątrz i  w dół
- kieruje energię dół.
- podobnie jak sól w  przyrodzie nieożywionej wywołuje w  organiźmie dwa pozornie sprzeczne lecznicze działania:
- osusza
- nawilża i  rozmiękcza twarde masy w  celu ich usunięcia, co jest jego głównym zastosowaniem w  medycynie

d) Smak kwaśny

- jest typu Yin
- zbiera iściaga
- wywołuje w  organiźmie ruch do wewnątrz i  trochę w  dół

W chińskiej medycynie leczniczo stosuje sie go, aby nie dopuścic do utraty płynów atakowanych przez gorąco i  suchość

e) Smak gorzki

- jest typu Yin
- jest ściągający, ale mniej niż smak kwaśny
- wywołuje w  organiźmie ruch w  dół, bardziej niż smak kwaśny

W leczeniu stosowany do usuniecia nadmiaru płynów z  organizmu.