Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy na szkolenie: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej… Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna SZKOLENIE: Żywienie dzieci i  młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), Warszawa 17-18 X 2020 rokuProwadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Pięć smaków w  dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny

Zastosowanie pięciu smaków w  ziołolecznictwie i  w leczeniu żywieniem

a) Smak słodki

- jest typu Yang
- wywołuje w  organizmie ruch w  górę i  na zewnątrz
- harmonizuje, odpręża i  uwalnia we wszystkich kierunkach

Leczniczo stosowany do:

- wzmacniania przy wyczerpaniu Qi
- przy skłonności do powstawania pustego gorąca spowodowanego brakiem Xue Jin Ye

b) Smak ostry

- jest typu Yang
- wywołuje w  organizmie ruch na zewnątrz
- działa rozpraszająco
- mocno porusza Qi w  górę i  na zewnątrz ciała
- gorące i  ostre produkty działają mocno napotnie

W leczeniu stosowany do:
- usuwania zastojów w  przewodzie pokarmowym
- napotnie w  celu usunięcia z  zewnętrznych warstw ciała patogennego wiatru z  zimnem lub gorącem

c) Smak słony

- jest typu Yin
- wywołuje w  organizmie ruch do wewnątrz i  w dół
- kieruje energię dół.
- podobnie jak sól w  przyrodzie nieożywionej wywołuje w  organizmie dwa pozornie sprzeczne lecznicze działania:
- osusza
- nawilża i  rozmiękcza twarde masy w  celu ich usunięcia, co jest jego głównym zastosowaniem w  medycynie

d) Smak kwaśny

- jest typu Yin
- zbiera i  ściąga
- wywołuje w  organizmie ruch do wewnątrz i  trochę w  dół

W chińskiej medycynie leczniczo stosuje się go, aby nie dopuścić do utraty płynów atakowanych przez gorąco i  suchość

e) Smak gorzki

- jest typu Yin
- jest ściągający, ale mniej niż smak kwaśny
- wywołuje w  organizmie ruch w  dół, bardziej niż smak kwaśny

W leczeniu stosowany do usunięcia nadmiaru płynów z  organizmu.

tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/piec_smakow_w_chinskiej_medycynie/zastosowanie_pi%C4%99ciu_smak%C3%B3w/

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zastosowanie pięciu smaków w ziołolecznictwie i w leczeniu żywieniem google+.png