Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » Klasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, o Przemianie Drzewa 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Klasyka Medycyny Wewnętrznej Żółtego Cesarza, część pierwsza: Suwen, rozdział czwarty, o  Przemianie Drzewa

Wracając do smaków, odwołam się do podstawowego dzieła dla medycyny i  kultury Chin, jakim jest pierwsza część Klasyki Wewnętrznej Medycyny Żółtego Cesarza znana pod chińskim tytułem Huangdi Neijing Suwen. W  rozdziale czwartym tego dzieła opisano dynamikę działania Pieciu Elementów i  ich związek ze smakami. Na podstawie smaku kwaśnego, który odpowiada Przemianie Drzewa pokażemy podejście starożytnych Chińczyków do zdrowia, przyrody i  pięciu smaków.

Suwen, rozdział czwarty, fragmenty:

"… Qi Bo odpowiedział:
Wschodni obszar wytwarza Wiatr
Wiatr wytwarza Drzewo
Drzewo wytwarza smak kwaśny
Smak kwaśny wytwarza Wątrobę
Wątroba wytwarza ruch mięśni
Ruch mięśni wytwarza Serce
Wątroba panuje nad oczami

W niebiosach, jest to głęboka tajemnica
Wśród ludzkości, jest to Droga
Na ziemi, jest to przemiana
Przemiana wytwarza Pięć Smaków
Droga tworzy mądrość
Głęboka tajemnica tworzy duchy

O duchy!
Na niebie, jest to Wiatr
Na Ziemi, jest to Drzewo
Wśród części ciała, jest to ruch mięśni
Wśród zang, jest to wątroba
Wśród kolorów, jest to zielono-niebieski
Wśród dźwięków, jest to krzyk
Wśród reakcji na zmianę, jest to napięcie
Wśród otworów ciała, są to oczy
Wśród smaków, jest to smak kwaśny
Wśród ekspresji woli, jest to Gniew

Gniew rani Wątrobę
Smutek przeważa nad Gniewem
Wiatr rani ruch mieśni
Suchość przeważa nad Wiatrem
Smak kwaśny rani ruch mieśni
Smak gorzki przeważa nad smakiem kwaśnym…"