Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » Wstęp do teorii Pięciu Smaków 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wstęp do teorii Pięciu Smaków facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Wstęp do teorii Pięciu Smaków google+.png
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2018 Warszawa, I  - VI 2018 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Wstęp do teorii Pięciu Smaków

Pięć smaków w  dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny

Tradycyjna chińska medycyna oparta jest na teorii Pięciu Przemian, zwanej też teorią Pięciu Elementów. Równie dobrze można by teorię Pięciu Przemian, ze wzgledu na kluczową funkcję smaków, nazwać teorią Pięciu Smaków. W  chińskiej medycynie istnieje kilka sposobów patrzenia, kilka podejsć do Pięciu Smaków. Niektóre z  nich mogą się wydać wzajemnie sprzeczne. Dlatego chciałbym wymienic ważniejsze z  tych interpretacji smaków i  opisać jak powstały.
Na poczatek ogólna uwaga: w  Chinach szanowano wszystkie osiągniecia przodków. Kult przodków powodował, że nawet przeciwstawne ich twierdzenia były w  twórczy sposób łączone i  w efekcie dawały całościowy obraz świata.

Ten obraz nawet w  dziesiejszych czasach wydaje się być niezwykle precyzyjnym opisem faktów i  zjawisk, co często można zauważyć na gruncie tradycyjnej chińskiej medycyny.

Taki całościowy obraz nie jest tylko teorią i  nadal pozostaje dobrą bazą do podejmowania skutecznych działań praktycznych. Widać to na przykładzie chińskiej medycyny, ale nie tylko.