Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » Wstęp do teorii Pięciu Smaków 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY WAŻNE SZKOLENIE: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Wstęp do teorii Pięciu Smaków

Pięć smaków w  dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny

Tradycyjna chińska medycyna oparta jest na teorii Pięciu Przemian, zwanej też teorią Pięciu Elementów. Równie dobrze można by teorię Pięciu Przemian, ze wzgledu na kluczową funkcję smaków, nazwać teorią Pięciu Smaków. W  chińskiej medycynie istnieje kilka sposobów patrzenia, kilka podejsć do Pięciu Smaków. Niektóre z  nich mogą się wydać wzajemnie sprzeczne. Dlatego chciałbym wymienic ważniejsze z  tych interpretacji smaków i  opisać jak powstały.
Na poczatek ogólna uwaga: w  Chinach szanowano wszystkie osiągniecia przodków. Kult przodków powodował, że nawet przeciwstawne ich twierdzenia były w  twórczy sposób łączone i  w efekcie dawały całościowy obraz świata.

Ten obraz nawet w  dziesiejszych czasach wydaje się być niezwykle precyzyjnym opisem faktów i  zjawisk, co często można zauważyć na gruncie tradycyjnej chińskiej medycyny.

Taki całościowy obraz nie jest tylko teorią i  nadal pozostaje dobrą bazą do podejmowania skutecznych działań praktycznych. Widać to na przykładzie chińskiej medycyny, ale nie tylko.