Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Dietetyka, odżywianie i leczenie żywieniem w tradycyjnej chińskiej medycynie » Pięć smaków w dietetyce tradycyjnej chińskiej medycyny » W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W teorii i  praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i  zastosowań pięciu smaków

W teorii i  praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i  zastosowań pięciu smaków:

1) Podejście diagnostycze: chęć lub niechęć do spożycia produktów w  danym smaku pozwala określić nadmiar lub niedobór w  odpowiednim obiegu energetycznym. Na przykład nadmierna chęć jedzenia kwaśnej żywnosci oznacza niedobór w  Wątrobie, a  niechęć do smaku gorzkiego oznacza nadmiar w  Sercu.

2) Szukanie przyczyn zachorowania w  nadmiernym lub zbyt małym udziale danego smaku w  diecie. Na przykład: Huangdi Neijing Suwen mówi, że "Smak kwaśny rani ruch mięśni". A  więc u  chorego skarżącego się na ścięgna, czyli "zraniony ruch mięśni" można podejrzewać nadmierne spożycie produktów o  smaku kwaśnym.

3) W  mieszankach ziołowych i  w żywieniu można zastosować dany smak, aby skierować działanie pozostałych składników na dany organ. Na przykład dodanie mocno kwaśnego składnika spowoduje skierowanie energii mieszanki ziołowej do Wątroby, bo Huangdi Neijing Suwen mówi: "smak kwaśny wytwarza Wątrobę".

4) W  leczeniu ziołami używa się smaków dla osiągniecia określonego działania na organizm człowieka. Jest to inne podejście. To znaczy kierunek działania Qi danego smaku w  ziołolecznictwie jest inny niż kierunek działania Qi odpowiadajacej mu według Huangdi Neijing Suwen przemiany.