

SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ, 10-TĄ EDYCJĘ 2020/2021 SZKOLENIA:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, X 2020- VI 2021 roku. Prowadzi Lada Malinakova, więcej…
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715



W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny można wyróżnić kilka podejść i zastosowań pięciu smaków
W teorii i praktyce Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, oraz w różnych jej szkołach, można znaleźć kilka podejść i zastosowań teorii pięciu smaków:

1) Podejście diagnostyczne: chęć lub niechęć do spożycia produktów w danym smaku pozwala określić nadmiar lub niedobór w odpowiednim obiegu energetycznym. Na przykład nadmierna chęć jedzenia kwaśnej żywności oznacza niedobór w Wątrobie, a niechęć do smaku gorzkiego oznacza nadmiar w Sercu.
2) Szukanie przyczyn zachorowania w nadmiernym lub zbyt małym udziale danego smaku w diecie. Na przykład: Huangdi Neijing Suwen mówi, że "Smak kwaśny rani ruch mięśni". A więc u chorego skarżącego się na ścięgna, czyli "zraniony ruch mięśni" można podejrzewać nadmierne spożycie produktów o smaku kwaśnym.
3) W mieszankach ziołowych i w żywieniu można zastosować dany smak, aby skierować działanie pozostałych składników na dany organ. Na przykład dodanie mocno kwaśnego składnika spowoduje skierowanie energii mieszanki ziołowej do Wątroby, bo Huangdi Neijing Suwen mówi: "smak kwaśny wytwarza Wątrobę".
4) W leczeniu ziołami używa się smaków dla osiągnięcia określonego działania na organizm człowieka. Jest to inne podejście. To znaczy kierunek działania Qi danego smaku w ziołolecznictwie jest inny niż kierunek działania Qi odpowiadającej mu według Huangdi Neijing Suwen przemiany.
Marian Nosal
Warszawa, 24 X 2010
tradycyjnamedycynachinska.pl/dietetyka_tradycyjnej_chinskiej_medycyny/piec_smakow_w_chinskiej_medycynie/kilka_podejsc/index,pl.html


