Istotą gotowania według Pięciu Przemian jest dodawanie kolejnych artykułów spożywczych w tak zwanym obiegu odżywczym w kole Pięciu Przemian. Rozpatrzmy ten styl gotowania na przykładzie powszechnie stosowanego schematu gotowania prostej zupy jarzynowej, czy gotowanych warzyw.
Gotowanie według
Pięciu Przemian najczęściej rozpoczynamy od Przemiany
Ognia.
Ogień zapewnia wysoki poziom
energii pożywienia i
polepsza trawienie.
Żołądek, który jest pierwszym narządem wewnętrznym przyjmującym pokarmy do trawienia potrzebuje ciepła. Aby woda, której naturą jest Przemiana
Wody znalazła się w
Przemianie Ognia należy ją zagotować. Do wrzątku można dodać produkty spożywcze o
smaku gorzkim, które również należą do Przemiany Ognia. Na przykład kaszę gryczaną lub czerwone buraki.
Po dodaniu tych produktów czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością woda ponownie zawrze i
przechodzimy do Przemiany
Ziemi.
Po
Ogniu w
kole przemian następuje
Ziemia. Dlatego do wrzątku wrzucamy produkty o
smaku słodko-mdłym. Mogą to być ziemniaki, marchewka lub lukrecja.
Czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością woda ponownie zawrze i
przechodzimy do Przemiany
Metalu.
W Przemianie Metalu dodajemy artykuły spożywcze o
smaku ostrym, reprezentujące Element Metalu. W
Przemianie Metalu jest wiele podstawowych warzyw, takich jak kapusta, pietruszka, seler, czy pasternak i
większość suszonych przypraw.
Czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i
przechodzimy do Przemiany Wody.
W Przemianie Wody dodajemy po prostu wodę lub produkty o
energii Przemiany Wody. Są to produkty o
smaku słonym, najlepiej czarnego koloru i
o kształcie nerek, na przykład (czarną) fasolę, czarny sezam oraz solimy pełnowartościową nieprzerabianą sola morską lub kamienną.
I znowu czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i
przechodzimy do Przemiany Drewna.
Przemiana Drewna, to produkty o
smaku kwaśnym i
taką właśnie żywność dodajemy w
tej Przemianie. Typowe produkty w
Przemianie
Drzewa, to na przykład zielone, kwaskowe części roślin, cytryna bądź też kiszona kapusta.
Następnie czekamy, aż schłodzona wrzuconą żywnością zupa ponownie zawrze i
ponownie przechodzimy do Przemiany Ognia.
W tym miejscu koło przemian się zamyka i
po Przemianie Ognia wracamy do Przemian:
- Ziemi
- Metalu
- Wody
- Drzewa
- Ognia
- Ziemi i
tak dalej…
W razie wątpliwości proszę sprawdzić cechy różnych rodzajów żywności w
dziale:
Pełna lista produktów spożywczych, kliknij...
Gotowanie można zakończyć po zatoczeniu części koła Pięciu Przemian, całego koła lub kilku kół Pięciu Przemian, w
zależności od tego ile mamy czasu i
jak mocną energetycznie zupę chcemy ugotować.
Już po jednym kole potrawa powinna być smaczna, a
smaki produktów składowych doskonale zharmonizowane. W
większości posiłków proporcje składników powinny być tak dobierane, aby dominował smak słodki, reprezentujący centralną przeminą Ziemi. Również cykl dodawania składników najczęściej powinien kończyć się na smaku słodkim.
Takie, promujące słodkość podejście, polepszy smak posiłków i
spowoduje, zadowolenie oraz uwolni nas od uzależnienia od słodkich, zawierających niezdrowy cukier deserów. Nie należy zaniedbywać pozostałych czterech smaków, ale smak słodki i
odpowiadające mu w
ramach Przemiany Ziemi narządy wewnętrzne:
Śledziona i
Żołądek mają kluczową rolę w
procesie trawienia i
przyswajania pożywienia.
Również w
sferze psychicznej smak słodki daje poczucie satysfakcji i
polepsza nasze zdolności umysłowe, takie jak myślenie, pamięć czy inteligencja.
Marian Nosal
Warszawa 15 VI 2010 - 9 IX 2020
tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/jak_zaczac_gotowac_wedlug_pieciu_przemian/index,pl.html
Zapraszamy też na Youtube: , FB oraz na Google+