ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Podstawowe zasady przyrządzania posiłków według Pięciu Przemian
Najpierw dobrze jest dobrać składniki posiłku zgodnie z indywidualną, czy grupową (np. rodzinną) diagnozą według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, a potem zastosować energetyczną i alchemiczną technologię przyrządzania potraw według Prawa Pięciu Przemian. Istotą samego gotowania i przyrządzania posiłków według Pięciu Przemian jest dodawanie kolejnych artykułów spożywczych w tak zwanym obiegu odżywczym w kole Pięciu Przemian w kolejności przynależności tych produktów do Przemian: Ziemi, Metalu, Wody, Drzewa, Ognia, znowu Ziemi itd. Pozwala to na zwiększenie potencjału energetycznego całej potrawy, zgodnie z zasadą wzmacniania Energii Qi w Obiegu Karmiącym Pięciu Przemian. Inaczej mówiąc, dodawane kolejno produkty każdej z Przemian wzmacniają smak, zapach i całą sumaryczną siłę odżywczą i zdrowotną przygotowywanej potrawy.
Inną ważną zasadą jest równoważenie wszystkich pięciu smaków.
Należy też równoważyć posiłki pod względem ich własności termicznych.
Dobór smaków i własności termicznych potraw powinien być zgodny z aktualnymi warunkami klimatycznymi i pogodowymi.
Dobór smaków i własności termicznych potraw powinien odpowiadać stanowi zdrowotnemu konsumentów posiłków.
Pewnym wyzwaniem jest też gotowanie dla wielu osób, z których każda może mieć inny stan organizmu i w związku z tym inne preferencje kulinarne. W tym wypadku kuchnia pięciu elementów również znakomicie się sprawdza, ponieważ oferuje potrawy zrównoważone i zawierające różne składniki oraz różne energie, będące jednak w doskonałej harmonii. Przy takiej diecie organizmy poszczególnych osób wybierają z posiłków te składniki i te smaki, które są im w danej chwili potrzebne.
Jeżeli któraś z osób w grupie ma poważniejszą nierównowagę organizmu, z pewnych potraw będzie musiała zrezygnować, inne spożywać w większej ilości, a niektóre potrawy należy dla niej przygotowywać indywidualnie.
Może to dotyczyć tylko niektórych składników potraw, sposobu ich przyrządzania, rodzaju obróbki termicznej, czy też indywidualnie stosowanych przypraw.
Marian Nosal
Warszawa, 12 IX 2012 - 22 IX 2020
CentrumSztukZdrowotnych.pl
☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
tradycyjnamedycynachinska.pl/odzywianie_wedlug_pieciu_przemian/podstawowe_zasady_przyrzadzania_posilkow/index,pl.html