ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Kasza jaglana z owocami orzechami i nasionami
O: woda wrząca na Ogniu w średnim garnku, 4 cm od dnaO: orzechy włoskie świeżo ołupane, garść
Z: garść nasion dyni ekologicznych
Z: garść nasion słonecznika
M: szczypta cynamonu
M: kilka maleńkich pasemek żywego pokrojonego imbiru
W: dwie szczypty soli morskiej lub himalajskiej
D: sześć śliwek suszonych kwaskowych pokrojonych na małe kawałki
O: cztery gorzkie pestki morwy
Z: słodkie jabłko pokrojone w kosteczki
Z: filiżanka do kawy kaszy jaglanej ekologicznej
Sposób wykonania:
Niestety nie jestem w stanie podać dokładnie ile ma być wody, a ile kaszy jaglanej.
Ich proporcje są kluczowe dla jakości tej potrawy, ja dochodziłem do nich poprzez liczne próby. Najbardziej kasza jaglana smakuje mi, gdy pod koniec gotowania jest dobrze ugotowana, ale prawie sucha. Jest wtedy słodka.
Smaczne też są bardziej wodniste wersje tej potrawy i od takich radzę zaczynać, żeby z braku wody kasza nie przypaliła się przed dogotowaniem się.
Jeżeli potrawa ma tendencję do przypalania się, to mieszamy a w ostateczności dolewamy wody zagotowanej (Z), zimnej (W) lub wrzącej (O) w odpowiednim elemencie.
Tę potrawę gotowaliśmy często na przełomie lat 2012/2013.
Ważna jest jakość składników i ich harmonia zasilana energią Ognia i naszego zaangażowania (nie ogladamy TV w czasie gotowania)
Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody