ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…





Trawienie i przyswajanie żywności według dietetyki chińskiej medycyny - film Mariana Nosala
W filmie tym opiszę w zarysie anatomię i fizjologię przewodu pokarmowego, przemianę spożywanej żywności w Energię Qi i inne potrzebne do życia Substancje Podstawowe. Dietetyka tradycyjnej chińskiej medycyny widzi wszystkie narządy związane z przyjmowaniem, przetwarzaniem i wydalaniem pokarmów i napojów, jako tak zwany Potrójny Ogrzewacz - San Jao. Potrójny Ogrzewacz składa się z Górnego, Środkowego i Dolnego Ogrzewacza. Skonsumowana żywność na początku trafia do Środkowego Ogrzewacza. Następnie gruntownie przetworzona pojawia sie w Górnym Ogrzewaczu, który kontynuuje ten proces i zaopatruje cały organizm w Qi, będące wynikiem pracy wszystkich trzech ogrzewaczy. Dolny Ogrzewacz jest odpowiedzialny za wydalanie niewykorzystanych resztek pokarmowych. Przed wydaleniem tych resztek Dolny Ogrzewacz odzyskuje z otrzymanej ze Środkowego Ogrzewacza miazgi pokarmowej użyteczne substancje i energie.
https://youtu.be/6gOUJ4_fvKw
Śledziona z kolei "boi sie" wilgotności. Jej nadmiar może przytłumić Ogień Śledziony podgrzewajacy Żołądek i powodujący macerację zupy i destylację jej czystych i mętnych frakcji.
Podsumowując:
Żołądek musi być ciepły i nawilżony.
Śledziona nie lubi wilgotności.


