Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Zupy » Zupa wiosenna z pokrzywy 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Zupa wiosenna z  pokrzywy

Zupy

D: 0, 5 kg pokrzywy
D: ½ l kefiru
D: natka pietruszki
O: 2 litry wrzącej wody
Z: 0,2 kg utartej marchwi
Z: 0,1 kg pietruszki
Z: 3 łyżki oliwy
M: 1-2 cebule
M: szczypiorek
M: pieprz
W: sól, sos sojowy

Sposób wykonania:
Pokrzywę (D) zalać wrząca wodą (O), przycisnąć i  dusić ok. 5 min. Do osobnego rondla dolać 0,2 kg utartej marchwi, 0,1 kg pietruszki, 3 łyżki oliwy (Z) i  podsmażyć mieszając.
Następnie dołożyć 1-2 pokrojone cebule (M) i  dusić ok. 10 min. Do garnka z  wrzącą wodą dolać duszonej pokrzywy (Z), dołożyć duszone warzywa (Z), pieprz, szczypiorek (M) i  całość gotować przez 5 min.
Zupę posolić, dodać sosu sojowego (W), dolać ½ l kefiru, a  następnie posypać natką pietruszki (D).