Huang Ti

TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Zupy » Zupa „Bogów” 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zupa „Bogów” Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2023 - VI 2024 roku. Prowadzi Lada Malinakova. MOŻNA JESZCZE DOŁĄCZYĆ DO SZKOLENIA, A  ZALEGŁE SESJE ZALICZYĆ ONLINE. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Tai Chi, Forma DzieciDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Marian Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

Zupa „Bogów”

Zupy

Składniki:
-  wrząca woda 2/3 l (O)
-  korzeń lubczyka (O)
- marchewka 1. szt. (Z)
- k. pietruszki 1. szt. (Z)
- por ¼ szt. (M)
- imbir (M)
- pieprz czarny (M)
- sól lub bulion wegetariański (W)
- nać pietruszki (D)
- kurkuma (O)
- jajka 2. szt. (Z)
- olej sezamowy 1. łyżka (Z)
- szczypiorek ½ pęczka (M)

Wykonanie:
- Do garnka z  wrzącą woda dodać łyżeczkę suszonego korzenia lubczyka. Marchewkę i  pietruszkę utrzeć na średniogrubo lub posiekać w  paski i  dołożyć do zupy. Por umyć i  pociąć w  plasterki. Pociętego pora, szczyptę imbiru, pieprzu dołożyć do gotującej się zupy. Po 10 min. Gotowania dodać sól. Gotować jeszcze 5 min. Natkę pietruszki posiekać i  dodać do garnka. Dalej gotować bez przykrycia dodając szczyptę kurkumy. Jajka rozbełtać widelcem w  szklance i  wlewać mieszając drewnianą łyżką w  zupie do ich rozprowadzenia. Dodać olej sezamowy i  gdy woda ponownie zawrze dosypać posiekany drobno szczypiorek. Zdjąć z  ognia i  od razu podawać do spożycia.



Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - zupy

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zupa „Bogów” youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zupa „Bogów” facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zupa „Bogów” google+.png