Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Zupy » Zupa „Bogów” 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Zupa „Bogów” Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Zupa „Bogów”

Zupy

Składniki:
-  wrząca woda 2/3 l (O)
-  korzeń lubczyka (O)
- marchewka 1. szt. (Z)
- k. pietruszki 1. szt. (Z)
- por ¼ szt. (M)
- imbir (M)
- pieprz czarny (M)
- sól lub bulion wegetariański (W)
- nać pietruszki (D)
- kurkuma (O)
- jajka 2. szt. (Z)
- olej sezamowy 1. łyżka (Z)
- szczypiorek ½ pęczka (M)

Wykonanie:
- Do garnka z  wrzącą woda dodać łyżeczkę suszonego korzenia lubczyka. Marchewkę i  pietruszkę utrzeć na średniogrubo lub posiekać w  paski i  dołożyć do zupy. Por umyć i  pociąć w  plasterki. Pociętego pora, szczyptę imbiru, pieprzu dołożyć do gotującej się zupy. Po 10 min. Gotowania dodać sól. Gotować jeszcze 5 min. Natkę pietruszki posiekać i  dodać do garnka. Dalej gotować bez przykrycia dodając szczyptę kurkumy. Jajka rozbełtać widelcem w  szklance i  wlewać mieszając drewnianą łyżką w  zupie do ich rozprowadzenia. Dodać olej sezamowy i  gdy woda ponownie zawrze dosypać posiekany drobno szczypiorek. Zdjąć z  ognia i  od razu podawać do spożycia.



Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - zupy