Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Zupy » Zupa „Bogów” 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Cztery razy osiem
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Zupa „Bogów”

Zupy

Składniki:
-  wrząca woda 2/3 l (O)
-  korzeń lubczyka (O)
- marchewka 1. szt. (Z)
- k. pietruszki 1. szt. (Z)
- por ¼ szt. (M)
- imbir (M)
- pieprz czarny (M)
- sól lub bulion wegetariański (W)
- nać pietruszki (D)
- kurkuma (O)
- jajka 2. szt. (Z)
- olej sezamowy 1. łyżka (Z)
- szczypiorek ½ pęczka (M)

Wykonanie:
- Do garnka z  wrzącą woda dodać łyżeczkę suszonego korzenia lubczyka. Marchewkę i  pietruszkę utrzeć na średniogrubo lub posiekać w  paski i  dołożyć do zupy. Por umyć i  pociąć w  plasterki. Pociętego pora, szczyptę imbiru, pieprzu dołożyć do gotującej się zupy. Po 10 min. Gotowania dodać sól. Gotować jeszcze 5 min. Natkę pietruszki posiekać i  dodać do garnka. Dalej gotować bez przykrycia dodając szczyptę kurkumy. Jajka rozbełtać widelcem w  szklance i  wlewać mieszając drewnianą łyżką w  zupie do ich rozprowadzenia. Dodać olej sezamowy i  gdy woda ponownie zawrze dosypać posiekany drobno szczypiorek. Zdjąć z  ognia i  od razu podawać do spożycia.



Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - zupy