Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Zupy » Owsianka – śniadaniowa 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Owsianka – śniadaniowa

Zupy

Składniki:
- wrząca woda 2/3 l (O)
- rodzynki 4. łyżki (Z)
- migdały 1. łyżka (Z)
- siemię lniane 1. łyżka (Z)
- cynamon (kardamon) (M)
- płatki owsiane 1 szklanka (M)
* - mleko sojowe (W)
- sól (W)
- kwaśne jabłko (D) lub jogurt (D)
* - mleko kozie (O)

• zamienne

Wykonanie:
- Do wrzącej wody dodać rodzynki, posiekane migdały i  siemię lnu. Gotować około 5 min. Dołożyć do zupy szczyptę cynamonu, kardamon i  płatki owsiane. Dalej gotować około 20 min. Można dodać mleka sojowego (ok. 1. szklankę) i  posolić. Po przegotowaniu spożywać.
W okresie lata można dodać przed spożyciem świeży jogurt. Zimą i  jesienią poleca się dodatek do gotowania w  postaci kwaśnego jabłka a  zamiast nleka sojowego kozie mleko.