Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Pasty do pieczywa » Pasta z soczewicy 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Pasta z soczewicy facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Pasta z soczewicy google+.png
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2018 Warszawa, I  - VI 2018 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Pasta z  soczewicy

Dania sniadaniowe

O: wrząca woda
Z: soczewica
Z: kminek
M: pieprz ziołowy
W: sól albo sos sojowy
D: estragon
O: tymianek
Z: duszona cebulka
Z: oliwa
Sposób wykonania:
Do wrzącej wody (O) wsypać soczewicę i  kminek (Z). Gotować chwilę bez przykrycia. Dosypać pieprz ziołowy (M). Gdy soczewica zmięknie, dodać sól, sos sojowy (W), a  następnie estragon (D) i  tymianek (O). Równolegle obrać cebule (M) i  posiekać Do rondla wlać odrobinę wody, gdy zawrze, dodać cebulę i  blanszować, dolać oliwy (Z) i  dusić, aż zmięknie. Połączyć soczewicę z  cebulą duszoną i  gotować jeszcze razem przez 10 min. Całość zmiksować lub utrzeć na pastę.