Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Desery » Ciasto daktylowo-pomarańczowe 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Ciasto daktylowo-pomarańczowe Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych zaburzeń umysłowych w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 10 - 11 VI 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY WAŻNE SZKOLENIE: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Ciasto daktylowo-pomarańczowe

Deser

D: 1 sztuka pomarańczy ze skórką
O: 0,2 l wrzącej wody
Z: 0,5 kg daktyli
Z: 1,5 szt. masła
Z: 3 łyżki miodu
Z-M: 1 op. cynamonu
M: 0,4 kg płatków owsianych
W: sól szczypta
W: woda
D: 0, 35 maki pszennej razowej
Pergamin spożywczy
Sposób wykonania:
Pomarańcze umyć (ciepłą woda z  solą) i  drobno posiekać ze skórką. Do garnka wlać wodę i  doprowadzić do wrzenia. Daktyle umyć w  ciepłej wodzie. Zalać pomarańczę (D) wrzącą wodą (O) i  zagotować. Dołożyć daktyle (Z) i  gotować 20 min. pod przykryciem. Następnie przestudzić i  zmiksować do jednolitej masy.
Masło stopić (Z), dolać miód (Z) i  cynamon (Z-M), wymieszać. Dosypać płatki owsiane (M), mieszając dodać sól, odrobinę wody (W), następnie mąkę pszenną (D) wyrobić na ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Połowę rozwałkować i  przełożyć do blaszki. Wlać na nie masę daktylowo-pomarańczową. Drugą połowę ciasta rozwałkować na pergaminie i  przykryć nią masę od góry. Piec 20- 30 min w  temperaturze 200  C. Kroić po ostudzeniu.



Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - desery