Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Zapiekanka pięciu smaków 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Dziewięćdziesiąt trzy minus sześćdziesiąt siedem
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Zapiekanka pięciu smaków

Danie podstawowe

O: 1,5 l wrzącej wody
Z: 10 jajek
Z: 1,2 kostki masła
Z: 0,1 l oliwy
Z: 1 puszka pomidorów
M: 3 ząbki czosnku
M: 1 pęczek świeżej bazylii
M: pieprz czarny
W: 20 dag parmezanu
W: 30 dag pieczarek
W: Sól
D: estragon
D: 2 op. makaronu orkiszowego
O: rozmaryn

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać i  pokroić na plasterki. Do wrzącej wody (O) dodać łyżkę oliwy (Z), szczyptę pieprzu (M), łyżeczkę soli (W) i  makaron, gotować do miękkości ok. 10 min. Pieczarki umyć i  posiekać. Naczynie żaroodporne lub brytfankę wysmarować masłem (Z), posypać pieprzem (M), ułożyć na dno część pieczarek (W), na nie wsypać ugotowany makaron (D). Zrobić sos pomidorowy- pomidory (Z) miksować z  oliwa (Z), świeża bazylią (M), rozgniecionym czosnkiem (M), pieprzem (M) i  solą (W). Makaron w  brytfance polać sosem pomidorowym i  posypać parmezanem (W) oraz estragonem (D) i  rozmarynem (O). Zapiekać w  temperaturze 180  C przez około 15 min. Podawać przybrane posiekanymi w  plastry jajami.