 | AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA |  |


NAJBLIŻSZE SZKOLENIE:
Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2020 Warszawa, II - VI 2020 r. Prowadzi dr
Agnieszka Krzemińska.
, więcej… Zapiekanka pięciu smaków
Danie podstawowe
O: 1,5 l wrzącej wody
Z: 10 jajek
Z: 1,2 kostki masła
Z: 0,1 l oliwy
Z: 1 puszka pomidorów
M: 3 ząbki czosnku
M: 1 pęczek świeżej bazylii
M: pieprz czarny
W: 20 dag parmezanu
W: 30 dag pieczarek
W: Sól
D: estragon
D: 2 op. makaronu orkiszowego
O: rozmaryn
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać i
pokroić na plasterki. Do wrzącej wody (O) dodać łyżkę oliwy (Z), szczyptę pieprzu (M), łyżeczkę soli (W) i
makaron, gotować do miękkości ok. 10 min. Pieczarki umyć i
posiekać. Naczynie żaroodporne lub brytfankę wysmarować masłem (Z), posypać pieprzem (M), ułożyć na dno część pieczarek (W), na nie wsypać ugotowany makaron (D). Zrobić sos pomidorowy- pomidory (Z) miksować z
oliwa (Z), świeża bazylią (M), rozgniecionym czosnkiem (M), pieprzem (M) i
solą (W). Makaron w
brytfance polać sosem pomidorowym i
posypać parmezanem (W) oraz estragonem (D) i
rozmarynem (O). Zapiekać w
temperaturze 180 C przez około 15 min. Podawać przybrane posiekanymi w
plastry jajami.
Zapraszamy też na Youtube:
, FB
oraz na Google+ 