Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Szpinak z pokrzywy 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Szpinak z  pokrzywy

Danie podstawowe

Z: ¼ kostki masła
M: 2 szt. Cebuli, 3 ząbki czosnku
W: bulion warzywny- 1 kostka
D: śmietana
D: 1 kg pokrzywy
Sposób wykonania:
Pokrzywę (D) zalać wrzątkiem na 5 min. i  odcedzić. Część wody pozostawić. Posiekać i  włożyć do rondla. Do pokrzywy dodać masło (Z) i  wodę z  pokrzywy ( 1 szklankę). Cebule pokroić, czosnek utrzeć (M) i  dołożyć do duszonej pokrzywy. Dusić 5 min. Bulion warzywny (W) rozpuścić w  ciepłej wodzie i  dodać do potrawy ( jeśli trzeba to dosolić). Dusić kolejne 5 min. Na koniec dołożyć 2 łyżki śmietany (D), zmiksować.


Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody