Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Pory w cieście 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Pory w cieście Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Pory w  cieście

Dania podstawowe

PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osoby

Pory w  cieście

Cz. A  - składniki:
-  wrząca oliwa 0,5 l (O)
-  oliwa z  oliwek 1 łyżka (Z)
-  gałka muszkatołowa, imbir (M)
- por 1. szt. (M)
- sól, sos sojowy (W)

Cz. B – składniki:
-  mąka orkiszowa 0,1 kg (D)
-  kurkuma (O)
- jajko 1. szt. (Z)
- imbir (M)
- sól (W)
- woda (W)
- olej do smażenia 0,1 l (Z → O)

Wykonanie do cz. A
- Do garnka z  wrząca woda dodać oliwę, gdy po-nownie zawrze  - przyprawy: gałka, imbir. Od pora odciąć zieloną część a  białą przeciąć wzdłuż i  podzielić na 4 części. Każdą część pora związać w  połowie nitką. Do wrzącej panierki dołożyć porcję pora a  gdy woda zawrze dodać łyżeczkę soli i  łyżkę sosu sojowego. Gotować pod przykryciem 5 min. Pora odcedzić i  usunąć nitki. Wodę panierki zachować jako alkalizujący napój lub podstawę do zupy.

Wykonanie dot. cz. B
- Do naczynia z  mąką orkiszową dodać łyżeczkę kurkumy i  dokładnie wymieszać. Wbić jajko i  dalej mieszać łyżką drewnianą. Dosypać imbir (1/2 łyżeczki) i  sól do smaku. Dolać zimnej wody i  dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za rzadkie dodać jeszcze trochę maki orkiszowej. Ciasto schłodzić (30 min.).

Całość wykonanie:
- Do głębokiego rondelka wlać olej (w takiej ilości by pory w  nim pływały) i  ogrzać aż będą parować. Kawałki pora moczymy w  cieście i  kładziemy do gorącego oleju. Smażymy obracając z  obu stron na złoty kolor. Wykładamy na sito lub serwetkę aby pozbyć się nadmiaru oleju
Pory w  cieście spożywamy jako danie główne z  kiszonym ogórkiem
lub koszona kapustą.



Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - dania podstawowe