Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną w sałacie 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
Zapraszamy też na nasze strony na Facebooku: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną w sałacie facebook.png Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną w sałacie google+.png
dr Agnieszka KrzemińskaMedycyna NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Szkoła Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), kurs siedmioczęściowy, edycja Wiosna 2018 Warszawa, I  - VI 2018 r. Prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska., więcej…

Placki ziemniaczane z  kasza gryczaną w  sałacie

Dania podstawowe

PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osoby

Składniki:
-  kasza gryczana palona (ugotowana) 5 do 10 dkg (O)
- ziemniaki duże 4 szt. (Z)
- jajko 1. szt. (Z)
- siemię lniane mielone 1. łyżka (Z)
- cebula 1. szt. (M)
- ząbek czosnku (M)
- sól (W)
- mąka orkiszowa ½ szklanki (D)
- sałata (O)
- olej (Z → O)

Wykonanie:
- Kaszę gryczaną ugotować. Ziemniaki dokładnie umyć szczotką lub druciakiem (bez obierania) i  utrzeć na tarce. Do utartej masy dodać jajko, siemię lniane i  dokładnie wymieszać. Osobno utrzeć cebulę i  czosnek. Do masy ziemniaczanej wsypać utarte warzywa, dodać odrobinę imbiru, pieprzu
- Całość wymieszać. Masę posolić (1. łyżeczkę soli). Mieszając łyżką drewnianą dodać mąkę orkiszową.
- Na patelnię z  gorącym olejem kłaść łyżką masę ziemniaczaną. Piec z  obu stron na złoty i  przy-rumieniony kolor.
- Sałatę obrać na pojedyncze liście (myć). Na roz-łożone na półmisku liście sałaty kłaść pojedyncze placki ziemniaczane. Spożyć nim placki ostygną.



Przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian
Przepisy według Tadeusza Bylicy - dania podstawowe