Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Kasza jaglana 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Kasza jaglana

Danie obiadowe

O: ¼ łyżeczki kurkumy
Z:0,5 kg kaszy jaglanej
Z: 1 łyżka masła lub oliwy
M: ¼ łyżeczki imbiru
W: ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Kasze jaglaną (Z) zalać 0,5 kg wrzącej wody, pozostawić na 3 min., wodę odlać, a  kaszę jeszcze raz przepłukać gorąca wodą, odcedzić. Do garnka z  1 l wrzącej wody dodać kurkumę (O), dosypać kasze jaglaną, dodać masło lub oliwę (Z), następnie imbir (M) i  sól (W). Gotować ok. 30 min.


Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody