Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Kasza jaglana z posypką rodzynkową 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Kasza jaglana z  posypką rodzynkową

Dania podstawowe

PRZEPISY KUCHNI PIĘCIU PRZE-MIAN – na 4 osoby

Cz. A  - składniki:
-  wrząca woda 0,5 l (O)
-  kurkuma (O)
-  kasza jaglana 1. Szklanka (Z)
-  masło 1. Łyżka (Z)
-  ząbek czosnku (M)
-  sól (W)

Cz. B – składniki:
-  wrząca woda ¼ szklanki (O)
- cebula 1-2 szt. (M → Z)
- oliwa 2. Łyżki (Z)
- imbir (M)
- sól (W)

Wykonanie dot. cz. A:
- Kaszę jaglaną najpierw spażyć zalewając wrzącą wodą na 3 min. Wodę kaszy odlać i  jeszcze z  2 razy przepłukać gorącą wodą (cedzić przez sito).
- Do garnka z  wrząca wodą dodać ½ łyżeczki kur-kumy i  wsypać odcedzoną wcześniej kaszę jaglaną. Do kaszy dodać łyżkę masła i  gotować 5 min. na średnim ogniu bez przykrycia. Dołożyć posiekany ząbek czosnku a  po 1 min. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Całość lekko wymieszać i  przykryć. Dalej gotować na małym ogniu (najlepiej na płytce) około 25-30 min.).

Wykonanie dot. cz. B
- Do rondelka wlać wodę a  gdy zawrze dołożyć posiekaną cebulę. Całość blanszować 2-3 min. Gdy cebula się „zeszkli” dodać rodzynki i  oliwę. Całość wymieszać. Dodać szczyptę imbiru a  po 1 min. Szczyptę soli. Dusimy pod przykryciem około 5 min.

Kaszę jaglaną podajemy posypaną duszonymi rodzynkami jako osobny posiłek lub danie pod-stawowe przy spożywaniu potraw warzywnych lub ryby.