Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Gołąbki inaczej 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Siedemdziesiąt dodać 4
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Gołąbki inaczej

Danie podstawowe

O: 1,5 l wrzącej wody
Z: 0,1 l oliwy
Z: ½ kostki masła
M-Z:0,5 kg ryżu brązowego
Z: 0,2 kg marchwi
M: 0,2 kg cebuli
M: 0,2 kg selera
M: 1 kg kapusty włoskiej
M: pieprz czarny
W: sos sojowy
W: sól

Sposób wykonania:
Wodę zagotować. Ryz umyć i  podprażyć przez ok. 5 min. Warzywa umyć i  drobno posiekać. Do rondla wlać oliwę(Z), gdy się rozgrzeje dodać kolejno marchew (Z), cebulę (M), seler (M), kapustę (M). Cały czas warzywa mieszać około 5 min.
Do dużego garnka z  wrząca woda (O) dodać masło (Z) i  podprażony ryż (M), gotować 10 min na dużym ogniu. Następnie dodać duszone warzywa i  popieprzyć oraz posolić. Całość dusić 30 min. Na końcu doprawić sosem sojowym i  wymieszać.
Uwaga: Do warzyw można dodać granulat sojowy dla wzbogacenia posiłku.