Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Tadeusza Bylicy » Dania podstawowe » Bigos wegetariański 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Bigos wegetariański

Danie podstawowe

Z: 1 op. kminku
M: 1 główka kapusty białej
M: 0,2 kg cebuli
M: pieprz ziołowy
W: ziele angielskie
W; sos sojowy
W: 1 op. granulatu sojowy
D: sól, woda
D: 0,1 kg maki pszennej razowej
D: 0,2 kg koncentratu pomidorowy
O: śliwki suszone

Sposób wykonania:
Do wody dodać sos sojowy ( może być tez roztwór solny) i  wsypać do niego granulat sojowy (W). Całość zagotować i  odstawić na 10 min. Cebule (M) obrać i  poddusić najpierw we wrzącej wodzie, następnie dodać oliwę i  podsmażyć (z). Dołożyć mąkę i  dusić jeszcze 5 min.
Kapustę poszatkować i  sparzyć (M). Odcedzić płyn po granulacie sojowym. Płyn doprowadzić do wrzenia, dodać śliwki suszone (O), podsmażoną cebulę (M), liść laurowy (M), kminek (Z), kapustę sparzoną, pieprz ziołowy, ziele angielskie (M) i  sól (W).
Gotować 20 min.. Dołożyć granulat sojowy (W) i  koncentrat pomidorowy (D)i gotować jeszcze 10- 15 min. Spożywać z  chlebem razowym.

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody