Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Mariana Nosala » Dania śniadaniowe » Kasza jaglana z owocami orzechami i nasionami 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Kasza jaglana z owocami orzechami i nasionami Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Kasza jaglana z  owocami orzechami i  nasionami

O: woda wrząca na Ogniu średnim garnku, 4 cm od dna
O: orzechy włoskie świeżo ołupane, garść
Z: garść nasion dyni ekologicznych
Z: garść nasion słonecznika
M: szczypta cynamonu
M: kilka maleńkich pasemek żywego pokrojonego imbiru
W: dwie szczypty soli morskiej lub himalajskiej
D: sześć śliwek suszonych kwaskowych pokrojonych na małe kawałki
O: cztery gorzkie pestki morwy
Z: słodkie jabłko pokrojone w  kosteczki
Z: filiżanka do kawy kaszy jaglanej ekologicznej

Sposób wykonania:
Niestety nie jestem w  stanie podać dokładnie ile ma być wody, a  ile kaszy jaglanej.
Ich proporcje są kluczowe dla jakości tej potrawy, ja dochodziłem do nich poprzez liczne próby. Najbardziej kasza jaglana smakuje mi, gdy pod koniec gotowania jest dobrze ugotowana, ale prawie sucha. Jest wtedy słodka.
Smaczne też są bardziej wodniste wersje tej potrawy i  od takich radzę zaczynać, żeby z  braku wody kasza nie przypaliła się przed dogotowaniem się.
Jeżeli potrawa ma tendencję do przypalania się, to mieszamy a  w ostateczności dolewamy wody zagotowanej (Z), zimnej (W) lub wrzącej (O) w  odpowiednim elemencie.

Tę potrawę gotowaliśmy często na przełomie lat 2012/2013.

Ważna jest jakość składników i  ich harmonia zasilana energią Ognia naszego zaangażowania (nie ogladamy TV w  czasie gotowania)

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody