Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Małgosi Sieradzkiej-Krusińskiej » Dania podstawowe » Szpinak na poważnie 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Szpinak bez jaj

Danie podstawowe

O: rozgrzany garnek
Z: oliwa z  oliwek
Z: świeże liście szpinaku, dokładnie umyte i  sparzone
Z: pieczarki pokrojone
M: cebulka
W: sól
D: makaron orkiszowy
O: listki bazylii
O: kozi lub owczy ser

Sposób wykonania:
Do rozgrzanego garnka z  grubym dnem wlać trochę oliwy, po chwili wrzucić liście szpinaku, pieczarki pokrojone, chwile dusić. Następnie dodać cebulkę, posolić i  dusić jeszcze przez chwilę, aż się zeszkli.
Ugotowany makaron dodać do potrawy, wymieszać, aby się wszystko „przegryzło”, odstawić pod przykryciem. Na końcu dodać listki bazylii. Można posypać kozim lub owczym serem.

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody