Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Małgosi Sieradzkiej-Krusińskiej » Dania podstawowe » Szpinak na poważnie 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Szpinak na poważnie Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Szpinak bez jaj

Danie podstawowe

O: rozgrzany garnek
Z: oliwa z  oliwek
Z: świeże liście szpinaku, dokładnie umyte i  sparzone
Z: pieczarki pokrojone
M: cebulka
W: sól
D: makaron orkiszowy
O: listki bazylii
O: kozi lub owczy ser

Sposób wykonania:
Do rozgrzanego garnka z  grubym dnem wlać trochę oliwy, po chwili wrzucić liście szpinaku, pieczarki pokrojone, chwile dusić. Następnie dodać cebulkę, posolić i  dusić jeszcze przez chwilę, aż się zeszkli.
Ugotowany makaron dodać do potrawy, wymieszać, aby się wszystko „przegryzło”, odstawić pod przykryciem. Na końcu dodać listki bazylii. Można posypać kozim lub owczym serem.

Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody