Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Małgosi Sieradzkiej-Krusińskiej » Dania podstawowe » Cukiniowa polewa do makaronu 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Sześćdziesiąt — 58
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

Cukiniowa polewa do makaronu

Danie podstawowe

Sos do makaronu:
O: rozgrzany garnek
Z: 1-2 łyżki oliwy z  oliwek
Z: 2 cukinie ze skórką, dobrze umyte i  pokrojone w  pól-talarki
Z: koper włoski, ok. ½ bulwy pokrojonej w  ścinki
M: oregano suszone, szczypta
W: sól
D: pomidor obrany ze skórki, pokrojony
O: świeża bazylia
Makaron
O: wrzątek
Każdy rodzaj makaronu, czyli np. pszenny razowy (D), żytni (O), gryczany (O).

Sposób wykonania:
Do garnka z  grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucać kolejno : cukinię, koper włoski, oregano, sól, trochę wody. Dusić 3-5 min. Dojrzałego pomidora sparzyć i  obrać ze skórki. Pokroić w  kostkę lub półćwiartki, dodać do duszeniny. Na sam koniec dodać kilka listków bazylii. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem.


Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody