Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Małgosi Sieradzkiej-Krusińskiej » Dania podstawowe » Brokuł w korzonkach 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

ZAPRASZAMY NA NAJBLIŻSZE SZKOLENIE: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Brokuł w korzonkach Yifan_Yang.jpg Rozróżnianie i   leczenie powszechnych chorób skóry w   Klasycznej Medycynie Chińskiej.. – Obszerne wprowadzenie w   diagnostykę i   leczenie tych grup schorzeń. 8 - 9 IV 2017 r. Prowadzi prof. dr   Yifan Yang., więcej… Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715

Brokuł w  korzonkach

Danie podstawowe

O: wrząca woda
Z: różyczki brokuła oraz nóżka
Z: 1 marchewka
Z: 2 ziemniaki
Z: 1 pietruszka
M: 1 cebulka
M: suszona bazylia
M; kminek
W: sól

Sposób wykonania:
Na wrzątek w  grubym garnku wrzucać kolejno: różyczki i  nóżkę brokuła (Z), pokrojoną w  talarki marchewkę, pokrojonego w  kostkę ziemniaka (Z), pokrojoną w  talarki pietruszkę oraz pokrojona w  kostkę cebulkę. Dusić na małym ogniu, w  międzyczasie dodać suszonej bazylii i  kminku. Wsypać szczyptę soli i  udusić do miękkości. Na talerzu polać olejem z  kiełków pszenicy.



Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody