Huang Ti

AKUPUNKTURA I TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA

   wersja do druku 
Strona glówna » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian » Przepisy kulinarne Agnieszki Krzemińskiej » Przepisy różne, kliknij... 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

Ile to jest?
Osiemdziesiąt cztery minus 51
W PAŹDZIERNIKU 2017 ZACZYNAMY: prof. dr Sun PeilinTradycyjna Medycyna Chińska Warszawska Szkoła Akupunktury Klasycznej Medycyny Chińskiej, kurs trzyletni Warszawa X 2017 - VI 2020 r. Prowadzą: prof. dr  Sun Peilin, prof. dr. Wang Weixiang, prof. dr  Wang Tianjun. , więcej…

 Najlepsze przepisy kulinarne na posiłki gotowane według Pięciu Przemian

 autorstwa Agnieszki Krzemińskiej.  Przepisy różne

Nie stosujemy:
Naczyń i  sztućców aluminiowych, kuchenki mikrofalowej
Wykluczamy z  jadłospisu:
• mleko i  przetwory mleczne
• wieprzowinę i  kurczaki fermowe
• cukier
• pszenicę (mąka pszenna w  każdej postaci – makarony, kluski, chleb pszenny lub mieszany, drożdżówki, ciastka, itp.)
• produkty konserwowe, mrożone, konserwowane chemicznie lub napromieniowane
• kawę i  czarną herbatę
• napoje kolorowe i  napoje gazowane

ŚNIADANIA

KASZA JAGLANA Z  JABŁKAMI I  SUSZONYMI OWOCAMI
Działanie: wzmacnia środkowy ogrzewacz, odżywia soki ciała
Wskazania: osłabienie qi
Składniki: kasza jaglana, świeży imbir, sól, kurkuma, masło, jabłka, rodzynki lub inne suszone owoce (morele, figi, daktyle), papryka słodka w  proszku, cynamon
1) kaszę jaglaną uprażyć na sucho na stalowej patelni, ugotować na sypko (potrzeba stosunkowo dużo wody, by się nie przypaliła – w  trakcie gotowania można dodawać wrzątku, by uzupełniać płyn, który wyparuje, natomiast dodawanie zimnej wody zwiększa ryzyko przywierania kaszy do dna)
2) jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w  drobne plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z  łyżką masła, dodać namoczonych rodzynek i  innych owoców suszonych, dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki startego drobno kłącza świeżego imbiru oraz szczyptę soli; całość uprażyć pod przykrywką na niewielkiej ilości masła, delikatnie mieszając co pewien czas
Kaszę podawać na ciepło z  uprażonymi jabłkami

OWSIANKA Z  JABŁKAMI
Działanie: wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia Nerki, Śledzionę Serce
Wskazania: osłabienie, apatia, wychłodzenie organizmu, apatia, wodnisty katar
Składniki: płatki owsiane, jabłka, jagody kolcowoju (jeśli dostępne), świeży imbir, olej lniany, sól, cynamon
1) płatki owsiane podprażyć w  stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone jabłka, dodać owoców kolcowoju, kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z  cytryny, szczyptę papryki słodkiej, gotować do miękkości, mieszając w  razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia
Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym

OWSIANKA Z  DAKTYLAMI I  SEZAMEM
Działanie: wzmacnia qi, ogrzewa yang, odżywia yin, wzmacnia Nerki, Śledzionę i  Serce
Wskazania: osłabienie, apatia, wychłodzenie organizmu, apatia
Składniki: płatki owsiane, daktyle bez konserwantów (niesiarkowane), ziarno białego sezamu, świeży imbir, suszona papryka słodka, olej lniany, sól
1) płatki owsiane podprażyć w  stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone daktyle, dodać kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z  cytryny, szczyptę papryki słodkiej, gotować do miękkości, mieszając w  razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia; pod koniec gotowania dodać zmielonego ziarna sezamu (1-2 stołowe łyżki na osobę), wymieszać dokładnie
Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym

KASZA GRYCZANA Z  SELEREM I  PIECZARKAMI
Działanie: ogrzewa Yang, odżywia soki
Wskazania: wychłodzenie
Składniki: kasza gryczana, świeży imbir, sól, seler, pieczarki, masło, natka pietruszki
1) prażoną (paloną) kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić na wrzątek, dodać łyżeczkę masła, dodać 2-3 plasterki świeżego imbiru, nieco posolić
2) na rozgrzaną patelnię wrzucić kilka łyżeczek masła, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, dodać seler utarty na tarce, dodać szczyptę pieprzu, lekko osolić
Kaszę gryczaną podawać na ciepło z  obfitą porcją duszonych pieczarek z  selerem, posypaną zieloną pietruszką


KLEIK RYŻOWY / RYŻ Z  FASOLKĄ ADZUKI I  MRCHEWKA
Działanie: wzmacnia qi i  soki ciała, wzmacnia układ pokarmowy, usuwa wilgoć
Wskazania: osłabienie qi, nadwaga, gromadzenie się wody w  organizmie
Składniki: ryż brązowy (M), fasolka adzuki (W), świeży imbir, wodorosty (W), świeży koperek, świeży olej lniany tłoczony na zimno, szczypta soli, szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1) fasolkę adzuki namoczyć na noc, rano wylać wodę, gotować w  świeżej wodzie z  dodatkiem kilku plasterków świeżego imbiru i  niewielkim dodatkiem wodorostów (wypłukanych przed dodaniem do potrawy ze względu na możliwość zanieczyszczenia piaskiem)
2) kleik ryżowy: przepłukany pod bieżącą wodą ryż brązowy wymieszać z  zimną wodą w  proporcjach 1:10, gotować około 4 godziny w  dużym garnku pod przykrywką i  – od momentu zagotowania - na małym ogniu
3) marchewkę obrać ze skórki, ugotować na parze i  pokroić w  cienkie talarki lub utrzeć na tarce i  podsmażyć na oliwie z  oliwek (dodając ewentualnie odrobinę pieprzu cayenne – korzystne w  zimne i  słotne dni)
Kleik podawać z  fasolką adzuki, marchewką, obficie posypać świeżym koperkiem i  polać olejem lnianym


PIKANTNY KLEIK RYŻOWY Z  SOCZEWICĄ
Działanie: odżywcze i  lekko rozgrzewające, wzmacnia qi, Yang i  soki ciała
Składniki: soczewica zielona (W), ryż (M), listek laurowy (M), owoce jałowca (O), olej lub masło (Z), wodorosty hijiki lub kombu (W), kmin rzymski (M), suszony tymianek (M), sól (W), sok z  cytryny (D), natka pietruszki lub świeża bazylia (D), kozieradka (O), olej lniany (Z)
Wskazania: nadwaga, osłabienie qi i  Yang (wychłodzenie organizmu)
1) Kleik ryżowy – jak w  przepisie nr 1
2) soczewicę opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, wylać wodę, gotować w  świeżej wodzie na małym ogniu, usuwając powstałą pianę; dodać wodorosty, 1 łyżeczkę soku z  cytryny, 3-5 jagód jałowca, łyżkę oleju lub masła, 1 listek laurowy, 1 łyżkę kminu i  1 łyżkę tymianku, gotować do miękkości, usunąć jagody jałowca i  liście laurowe
Kleik (lub ryż) podawać z  ugotowaną soczewicą, przybrać natką pietruszki lub świeżą bazylią, polać olejem lnianym

WZMACNIAJĄCA ZUPA Z  PŁATKÓW OWSIANYCH
Działanie: odżywcze i  rozgrzewające, wzmacnia qi i  Yang, rozgrzewa środkowy ogrzewacz (usprawnia pracę układu pokarmowego), wzmacnia odporność
Wskazania: przy niedoborze qi i  Yang środkowego ogrzewacza
Składniki: masło lub olej sezamowy, cebula dymka, płatki owsiane, sól, cytryna, słodka papryka (w proszku), marchewka, kapusta pekińska, pieprz, sos sojowy
1) na gorącej głębokiej patelni (lub w  dużym garnku) rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulkę dymkę i  łagodnie podsmażyć, dodać płatki owsiane, szczyptę soli, kilka kropel soku z  cytryny, słodką paprykę, dolać gorącej wody, dodać drobno pokrojoną lub utartą na tarce marchewkę, dodać szczyptę pieprzu, gotować około 30 minut, następnie dodać kapustą pekińską pokrojoną we wstążki, gotować kilka minut, by zmiękła
Podawać na ciepło z  dodatkiem oleju lnianego

OBIADY

SOCZEWICA ZIELONA / KASZA GRYCZANA / MARCHEWKA Z  CEBULKĄ

1) soczewica – soczewicę namoczyć na kilka godzin, odlać wodę, gotować w  świeżej wodzie z  dodatkiem 1 ząbka czosnku i  szczyptą soli
2) kasza gryczana – ugotować ze szczyptą soli i  łyżeczką masła lub oliwy z  oliwek
3) marchewka z  cebulką – na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy z  oliwek, dodać utartą marchewkę, cebulkę pokrojoną w  kostkę lub plasterki, podsmażyć do miękkości, pod koniec można dodać suszonej bazylii

CZARNA FASOLA / BURACZKI / KASZA GRYCZANA
1) czarną fasolę namoczyć na noc, rano odlać wodę i  gotować w  świeżej wodzie z  kilkoma jagodami jałowca, kilkoma plastrami świeżego imbiru i  solą.
2) kasza gryczana – ugotować z  łyżką oliwy z  oliwek lub łyżeczką masła i  ze szczyptą soli
3) buraki obrać, ugotować na parze, pokroić w  kostkę lub utrzeć na tarce, dodać odrobinę pieprzu, szczyptę soli, pokrojonych drobno ogórków kiszonych, majeranku, dodać kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku i  oleju lnianego, wymieszać dokładnie

CIECIORKA / RYŻ / SAŁATA Z  POMIDORAMI, BAZYLIĄ I  SOSEM VINAIGRETTE
1) cieciorkę zalać na noc wodą, rano wodę odlać, gotować w  świeżej wodzie z  dodatkiem kilku goździków i  soli (dodanej pod koniec gotowania)
2) ryż brązowy ugotować na sypko z  2-3 listkami laurowymi, zielem angielskim i  ze szczyptą soli
3) sałatę i  pomidory opłukać, pokroić na drobne kawałki, dodać liści świeżej bazylii i  posiekanego koperku, polać sosem vinaigrette (wymieszać 0.2 szklanki oliwy z  oliwek lub oleju lnianego, 3-4 łyżki wody, 2-3 rozgniecione z  solą ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy)

GULASZ WOŁOWY / ZIEMNIAKI / MARCHEWKA I  PIETRUSZKA
1) wołowinę po umyciu pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z  oliwą z  oliwek, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, podsmażyć, dolać zimnej wody, gotować do miękkości
2) ziemniaki obrać, ugotować w  osolonej wodzie lub ugotować na parze
3) marchewkę korzeń pietruszki obrać, ugotować na parze, pokroić na cienkie talarki, dodać posiekanego koperku, polać olejem lnianym, wymieszać


RYBA / RYŻ BRĄZOWY / SURÓWKA Z  KISZONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I  CEBULKI
1) świeżą rybę pokropić sokiem z  cytryny, posolić, usmażyć (bez panierki) krótko pod przykryciem na oliwie z  oliwek, można podawać przybrany listkami świeżego rozmarynu i  plasterkiem cytryny
2) ryż brązowy ugotować z  łyżeczką masła, kilkoma plastrami świeżego imbiru i  solą
3) kiszoną kapustę posiekać drobno, dodać pół łyżeczki papryki słodkiej w  proszku, utartej marchewki, łyżeczkę zmielonego kminku, kilka łyżek oleju lnianego, 1 małą posiekaną drobno cebulkę i  2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszać

KOTLECIKI Z  INDYKA / ZIEMNIAKI / POTRAWKA Z  KABACZKA, BROKUŁÓW, PAPRYKI I  POMIDORÓW
1) do mielonego mięsa z  indyka dodać łyżeczkę utartego drobno świeżego imbiru, uformować kotleciki (bez dodatku jajka, mąki, bułki tartej, itp.), usmażyć pod przykryciem
2) ziemniaki obrać i  ugotować na parze
3) kabaczek obrać, pokroić w  kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z  oliwą z  oliwek, dodać brokuły podzielone na małe różyczki, paprykę (czerwoną, żółtą i  zieloną) pokrojoną na drobne paseczki, dodać pokrojoną cebulkę i  ziele angielskie i  liść laurowy, posolić, dusić kilka minut pod przykryciem, dolewając w  razie potrzeby kilka łyżek zimnej wody, dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne kilka minut, dodać papryki słodkiej w  proszku, pod koniec duszenia można dodać posiekany koperek (albo posypać obficie koperkiem na talerzu)

KOLACJA

ZIEMNIAKI Z  GZIKIEM NA OSTRO Z  OLEJEM LNIANYM
1) ziemniaki obrać i  ugotować na parze lub ugotować w  mundurkach
2) twaróg naturalny (ze zsiadłego mleka) rozdrobnić, dodać kilka łyżek naturalnego jogurtu, łyżeczkę słodkiej papryki w  proszku, kilka łyżek oleju lnianego, kilka łyżeczek otrębów żytnich, kilka łyżek posiekanego koperku lub/i natki pietruszki, roztarty ząbek czosnku lub posiekaną drobno cebulkę (jeśli nie ma objawów gorąca), ewentualnie zamiast czosnku i  cebulki utartą rzodkiewkę lub rzepę lub białą rzodkiew (dla osób z  gorącem lub w  upalne dni), wymieszać starannie i  podawać przybrane rzodkiewkami lub plasterkami pomidora
UWAGA!!! Produkty mleczne są często źle tolerowane, więc należy się upewnić, czy nie występuje nietolerancja mleka krowiego; w  razie potrzeby zastosować ekologiczny twaróg kozi

OMLET Z  PIECZARKAMI
1) pieczarki umyć dokładnie, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z  masłem, dodać pieprzu i  soli, smażyć delikatnie na niewielkim ogniu pod przykryciem
2) jajka rozbić na głębokim talerzu, dodać płaską łyżeczkę kurkumy, roztrzepać widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji, omlety smażyć na oliwie z  oliwek na teflonowej patelni, podawać złożone na pół i  nadziewane pieczarkami, przybrane np. paseczkami świeżej czerwonej papryki i  natką pietruszki

WZMACNIAJĄCY ROSÓŁ Z  KURCZAKA Z  ŻEŃSZENIEM
10 g żeńszenia (koreańskiego Ren Shen lub amerykańskiego Xi Yang Shen)
ewentualnie He Shou Wu (dla wzmocnienia Krwi Esencji) lub Shan Yao (dla wzmocnienia Qi Środkowego I  dolnego ogrzewacza), 300 g mięsa kurczaka, 4-5 daktyli Hong Zao (czerwonych daktyli), 2 l wody, 1 łyżka owoców kolcowoju, ½ łyżeczki soli,
2 łyżki sosu sojowego, 2 cebulki dymki (zielone części), ocet ryżowy, czosnek, ewentualnie chili
Korzeń żeńszenia namoczyć na noc, pokroić w  plasterki, dodać do garnka z  wodą, dodać mięso kurczaka pokrojone na paseczki, daktyle, zagotować, zebrać i  usunąć pianę i  tłuszcz, gotować na małym ogniu przez 40 minut, dodać owoce kolcowoju, gotować 15 minut, dodać sól i  przyprawy, dodać posiekaną cebulkę dymkę, dodać sos sojowy.
UWAGA!!! Jest to bardzo wzmacniająca i  odżywcza potrawa, zalecana dla osób osłabionych i  wyczerpanych; ze względu na zawartość żeńszenia nie należy jej podawać osobom z  nadmiarem yang, np. niewskazana jest dla osób z  nadciśnieniem tętniczym krwi


ZUPA JARZYNOWA Z  TOSTOWANYM PIECZYWEM ŻYTNIM RAZOWYM
Do zimnej wody dodać kilka kropli soku z  cytryny, szczyptę papryki słodkiej w  proszku, wrzucić utarte warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, por, seler, dodać kilka plastrów świeżego imbiru, soli, grysiku orkiszowego, gotować kilkanaście minut, podawać z  dodatkiem posiekanej natki pietruszki i  ewentualnie tostowanym pieczywem żytnim razowym

PIKANTNA ZUPA Z  ZIELONEJ SOCZEWICY Z  WODOROSTAMI
1) ugotować kaszę jaglaną
2) soczewicę namoczyć na kilka godzin, odlać wodę, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kilka plastrów świeżego imbiru, ząbek czosnku, posolić, gotować kilkanaście minut, dodać opłukane wodorosty, np. kombu, dodać kilka pokrojonych pomidorów lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, dodać szczyptę papryki słodkiej, utartą marchewkę i  korzeń pietruszki, gotować kolejne kilka minut, przed końcem gotowania dodać łyżeczkę majeranku i  ewentualnie kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (jeśli chcemy, by zupa byłą gęsta i  pożywniejsza), na talerzu polać olejem lnianym (2-3 łyżki) i  posypać natką pietruszki
Jeśli nie dodajemy kaszy jaglanej (lub ryżu) – możemy podawać z  tostowanym pieczywem razowym
Jeśli nie są dostępne, można gotować bez wodorostów

INDYJSKA ZUPA „SAMBAR” Z  CZERWONEJ SOCZEWICY
Do dużego garnka (np. 5 l) wlać trochę ponad połowę zimnej wody, posolić (1-2 łyżeczki stołowej), dodać 2 liście laurowe i  przepłukaną na sicie czerwoną (pomarańczową soczewicę) w  ilości 300-400 g. Gotujemy.
Drobno posiekać 3-4 cm kłącza świeżego imbiru i  1 cebulę; usmażyć to na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na oliwie extra vergine), dodając 1 łyżkę kuminu, szczyptę chili i  1 łyżkę kolendry oraz łyżkę ziół prowansalskich (lub innych do smaku). Gdy wszystko się dobrze podsmaży, dodać kilka pokrojonych pomidorów, wymieszać i  smażyć kilka minut mieszając drewnianą łyżką i  uważając, by nie przypalić.
Posiekać lub utrzeć na tarce 2-3 duże marchewki, 1 dużą pietruszkę i  ewentualnie 3-4 średnie ziemniaki. Dodać do gotującej się zupy. Gotować kilka minut (jeśli warzywa są pokrojone w  kostkę lub plasterki, trzeba gotować dłużej). Następnie dodać 2 cukinie pokrojone w  kostkę lub połówki talarków oraz pokrojone na drobne kawałki 2-3 łodygi selera naciowego. Dodać je do gotującej się zupy i  gotować kolejne kilka minut.
Wlać pomidory z  patelni. Można dodać 1 puszkę mleka kokosowego. Gotować kolejne kilka minut. Dodać 1 łyżeczkę garam masala. Dodać sok z  ćwiartki cytryny, 2 łyżeczki skórki otartej z  cytryny, 1 łyżeczkę czarnuszki i  1 łyżeczkę kurkumy. Wymieszać.
Podawać zupę na ciepło, na talerzu dodać oleju rydzowego lub lnianego, można przybrać koperkiem lub inną zieleniną.
W razie potrzeby można modyfikować ilość poszczególnych składników wedle własnych upodobań.

ZUPA DYNIOWA

0,5 kg dyni, 6 goździków, 3 filiżanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
2 łyżki oleju roślinnego, 1 cebula, pocięta na plasterki, 3 ząbki czosnku,
3-5 cm kłącza świeżego imbiru, szczypta soli, szczypta pieprzu lub łyżeczka curry (o ile nie ma objawów gorąca), ewentualnie mleko migdałowe (lub z  innych nasion lub zbóż), pół filiżanki świeżych liści kolendry, dobrej jakości olej roślinny tłoczony na zimno (lniany, „rydzowy” – z  lniani siewnej, dyniowy)
Dynię oczyścić i  pokroić w  kostkę, gotować z  goździkami w  bulionie 20 minut na małym ogniu, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę i  utarty imbir, gotować 5 minut, zmiksować, posolić i  ewentualnie doprawić (pieprzem lub curry, o  ile nie ma objawów gorąca lub suchości), na talerzu dodać olej lniany lub rydzowy i  przybrać listkami kolendry


ZUPA KREM Z  SELERA
Obrany i  oczyszczony seler (1 dużą bulwę) oraz kilka ziemniaków przepuścić przez sokowirówkę, otrzymany sok i  pulpę dodać do 3-4 l wody w  dużym garnku, dokładnie wymieszać, zagotować, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i  1 łyżeczkę soli.
Gotować kilka minut. Podawać ciepłe. Na talerzu dodać oleju lnianego lub rydzowego (lub innego tłoczonego na zimno) i  przybrać posiekaną zieleniną.

SAŁATKA Z  ZIEMNIAKÓW
Kilka młodych ziemniaków wyszorować starannie pod bieżącą wodą (lub obrać, jeśli starsze), ugotować na parze.
Umyć zieloną fasolkę szparagową 300-500 g), odciąć końce i  pokroić w  kawałki o  długości 3-4 cm. Ugotować w  małej ilości wody w  szerokim rondlu (woda najpierw przykrywa nieco fasolkę i  stopniowo się wygotowuje – tak przygotowana fasola zachowuje swój aromat).
Wystudzić ziemniaki i  fasolkę, ziemniaki pokroić w  kostkę, połączyć z  fasolką, dodać pokrojony w  drobne kawałki kiszony ogórek, 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku, ewentualnie dodatkowo ½ posiekanej małej cebuli. Dodać kilka łyżek dobrej jakości oleju (np. lnianego, rydzowego, z  oliwek) i  szczyptę czarnego pieprzu. Wymieszać starannie, umieścić w  salaterce i  przybrać koperkiem lub pietruszką.
Jeśli brakuje kiszonych ogórków, można użyć soku z  cytryny.
Taka sałatka doskonale zastępuje klasyczną sałatkę z  majonezem.
Ze względu na zawartość gotowanych ziemniaków i  kwasów organicznych (kiszony ogórek lub sok z  cytryny) nie powinno się przechowywać sałatki do następnego dnia.

SAŁATA PO PROWANSALSKU
Główkę sałaty starannie opłukać, odsączyć i  podrzeć liście na drobne kawałki.
Dodać pokrojone pomidory, ewentualnie pokrojone ugotowane jajko lub kawałki tuńczyka (wędzonego lub – jeśli nie ma innej możliwości - z  puszki; od czasu do czasu można zrobić odstępstwo od reguły niejedzenia żywności z  puszek). Polać sosem vinegraitte.
Można stosować różne warianty sałatki – z  koperkiem, z  ogórkiem surowym, rzodkiewkami.

SOS VINEGRAITTE
[czytaj: „winegret” z  akcentem na ostatnią sylabę, nie „winegre”, ]
Kilka łyżek oliwy extra vergin połączyć z  kilkoma łyżkami wody, 3 łyżeczkami musztardy dobrej jakości, np. Dijon [czytaj: „diżą” z  akcentem naostatnią sylabę], kilkoma ząbkami czosnku rozdrobnionymi w  wyciskarce i  pozostawionymi na kilka minut (dzięki temu czosnek zawiera więcej cennych dla zdrowia substancji) i  szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszać. Sos gotowy.

SOS SOJOWO_CZOSNKOWY Z  OCTEM BALSAMICZNYM
Kilka łyżek sosu sojowego(*) dobrej jakości (czyli naturalnie warzonego, bez glutaminianu sodu) wymieszać kilkoma łyżeczkami octu balsamicznego dobrej jakości, 1 łyżeczką miodu lub cukru brązowego „muscovado” oraz kilkoma drobno posiekanymi lub wyciśniętymi przez wyciskarkę ząbkami czosnku. Można dodać 1-2 łyżki uprażonego i  zmielonego po uprażeniu sezamu.
Taki sos idealnie pasuje do surowych warzyw – podaje się go np. do sałatki z  ogórków (surowe ogórki wymyć, obrać ze skórki, pokroić w  plasterki, polać sosem).
UWAGA!
Czosnek na surowo nie jest zalecany dla osób z  objawami gorąca, zablokowania pęcherzyka żółciowego, gorącem krwi i  chorobami oczu.
(*) UWAGA!
Na etykietach produktów spożywczych glutaminian sodu ukrywa się często pod innymi nazwami: „hydrolizowane białko roślinne”, „hydrolizat sojowy”, itp. Bądźmy czujni, bo ta substancja niszczy tkankę układu nerwowego, wzrok i  jeszcze parę innych ważnych rzeczy.

PASTA Z  NASION SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika krótko uprażyć na sucho na stalowej patelni (uważając, by nie przypalić), wyłożyć na talerzyk i  przestudzić, następnie zmielić w  młynku, dodać szczyptę soli, oliwy z  oliwek lub innego dobrej jakości oleju.
W zależności od upodobań taką bazę można spożywać bez przypraw jako dodatek do pieczywa lub kasz lub dodać do smaku ulubionych ziół, pietruszki, koperku, itp.
Połączenie zmielonych prażonych lub gotowanych nasion słonecznika z  dużą ilością liści pietruszki można potraktować jako odmianę sosu pesto.
Można przechowywać w  lodówce kilka dni, ale najlepiej smakuje świeżo przyrządzone.

PASZTET Z  SELERA (przepis z  kursu w  Krakowie)
50-60 dkg selera
2 duże cebule
5-6 łyżek masła klarowanego
1 szklanka mąki orkiszowej
2-3 jajka
sok z  cytryny
pieprz ziołowy lub inne przyprawy do smaku
kieliszek sosu sojowego
pół szklanki wody
cebulę poszatkować drobno, seler utrzeć na tarce
dusić na maśle i  z wodą
odstawić do wystudzenia
wymieszać z  pozostałymi składnikami
wstawić do piekarnika, zapiekać 30 – 40 minut w  temp. 180 stopni


MUFINKI (przepis od Agnieszki z  Warszawy)
2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
bakalie wedle upodobania
¼ szklanki melasy
¾ szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki oliwy
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
szczypta soli
wymieszać suche z  suchymi, mokre z  mokrymi, a  potem wszystko razem. Nałożyć ciasto do foremek mufinkowych i  włożyć do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na 20 minut.


SZARLOTKA
5 dużych jabłek
kubek kaszy manny
kubek pszennej mąki (może być orkiszowa)
kubek cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
Przesiać mąkę do miski, dodać kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i  cukier waniliowy - wymieszać.
Zetrzeć jabłka.
Do wysmarowanej tortownicy wsypać na dno suche produkty, następnie ułożyć jabłka, ponownie pokryć suchym i  tak do ostatniej suchej warstwy.
Na końcu pokryć całą powierzchnię startym masłem i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 min.
Po upieczeniu można ewentualnie posypać cukrem pudrem.


HERBATKA NA TRAWIENIE (receptura Jeremy’ego Rossa)
Dla osób z  dolegliwościami po jedzeniu (niestrawność, itp.)
Krwawnik 50 g
Mięta 30 g
Kminek 30 g
Koper włoski 50 g
Korzeń lukrecji 20 g
(*) goździki – 1-2 sztuki na szklankę (dla osób z  objawami wychłodzenia lub w  zimne dni)
(*) anyż gwiaździsty – 0,5 - 1 sztuka na szklankę (dla osób z  objawami wychłodzenia lub w  zimne dni)
Składniki wymieszać i  przechowywać w  szczelnie zamkniętym słoju.
Stosować 1 kopiastą łyżeczkę mieszanki na 1 szklankę wrzątku po jedzeniu, do 3 x dziennie.
Przed użyciem można ilość przeznaczoną do zaparzenia rozdrobnić, np. w  moździerzu, aby poprawić przenikanie substancji czynnych do naparu (zwłaszcza chodzi o  nasiona kopru włoskiego, kminek i  lukrecję, pozostałe składniki nie wymagają rozdrobnienia)
W zależności od pory roku można modyfikować skład – latem dodawać więcej mięty, zimą dodawać goździki lub anyż gwiaździsty.



Używane oznaczenia i symbole:
D - przemiana Drzewa
O - przemiana Ognia
Z - przemiana Ziemi
M - przemiana Metalu
W - przemiana Wody





Zapraszam autorów ciekawych przepisów do opublikowania ich na stronach portalu www.TradycyjnaChinskaMedycyna.pl Podziel się swoimi pomysłami kulinarnymi z innymi :-)







Smacznego...