TRADYCYJNA MEDYCYNA CHIŃSKA


Powrót na stronę główną » Odżywianie i gotowanie według Pięciu Przemian, czyli kuchnia pięciu Elementów i smaków » Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian
Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian google+.png
Zapraszamy na Lada MalinakovaTai Chi, Forma DzieciLetni Obóz Qigong oraz Tai Chi Chuan (Chi Kung i   Taijiquan), 4-18 lipca 2020 - budowanie zdrowia i  Tradycyjna Medycyna Chińska w  praktyce. Prowadzi Lada Malinakova. Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715 , więcej…

Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian

Istotą gotowania i  przyrządzania posiłków według Pięciu Przemian jest dodawanie kolejnych artykułów spożywczych w  tak zwanym obiegu odżywczym w  kole Pięciu Przemian w  kolejności przynależności tych produktów do przemian: Ziemi, Metalu, Wody, Drzewa, Ognia, znowu Ziemi itd.

Inną ważną zasadą jest równoważenie wszystkich pięciu smaków.

Należy też równoważyć posiłki pod względem ich własnosci termicznych.

Dobór smaków i  własnosci termicznych potraw powinien być zgodny z  aktualnymi warunkami klimatycznymi i  pogodowymi.

Dobór smaków i  własnosci termicznych potraw powinien odpowiadać stanowi zdrowotnemu konsumentów posiłków.

Pewnym wyzwaniem jest też gotowanie dla wielu osób, z  których każda może mieć inny stan organizmu i  w zwiazku z  tym inne preferencje kulinarne. W  tym wypadku kuchnia pięciu elementów również znakomicie się sprawdza, ponieważ oferuje potrawy zrównoważone i  zawierające rózne skladniki oraz różne energie, będące jednak w  doskonałej harmonii. Przy takiej diecie organizmy poszczególnych osób wybierają z  posiłków te składniki i  te smaki, które są im w  danej chwili potrzebne.
Jeżeli któraś z  osób w  grupie ma poważniejszą nierównowagę organizmu, z  pewnych potraw bedzie musiała zrezygnować, inne spożywać w  wiekszej ilości, a  niektóre potrawy należy dla niej przygotowywać indywidualnie. Może to dotyczyć tylko niktórych składników potraw, sposobu ich przyrządznia, rodzaju obróbki termicznej, czy też indywidulnie stosowanych przypraw.

Zapraszamy też na Youtube: Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian youtube.png, FB Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian facebook.png oraz na Google+ Akupunktura, ziołolecznictwo, dietetyka, masaż stóp On Zon Su. Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej - Podstawowe zasady przyrządzania posilkow według Pięciu Przemian google+.png


© Marian Nosal 2007, Czas generacji strony: 27.9 ms. Ostatnia aktualizacja: 2020-04-04 02:02